Κάιρο, φωτογραφία των αλληλέγγυων γυναικών από την Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ
επιμέλεια Σίσσυ Βωβού
Με βάση την ανταπόκριση της Ann Wright*
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δεν κατορθώθηκε η είσοδος στη Γάζα 100 γυναικών από αρκετές χώρες της ευρώπης και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν σκοπό να γιορτάσουν μαζί με τις έγκλειστες Παλαιστίνιες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 16 από αυτές κατάφεραν να φτάσουν στο Κάιρο, όπου και έκαναν μια συμβολική γιορτή, 62 δεν μπόρεσαν να μπουν καθόλου στην Αίγυπτο, από τη Γαλλία, το Βέλγιο, της ΗΠΑ, την Αλγερία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Αυστραλία, αφού οι αρχές ήταν «ενημερωμένες», ως συνήθως, ενώ οι 22 είχαν ήδη ακυρώσει τη μετάβαση, γιατί γνώριζαν εκ των προτέρων την απαγόρευση, μεταξύ των οποίων η Djamila Bouhired, 79χρονη Αλγερινή που είναι γνωστή για τους αγώνες της.
Η Ann Wright καταγγέλλει στην ενημέρωσή της ότι έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα περάσματα από Αίγυπτο σε Γάζα, που ήταν εκατοντάδες, ακόμα και οι οδοί ανεφοδιασμού σε τρόφιμα, από το «φόβο» μήπως εισάγουν όπλα, όπως το δικαιολογούν οι αιγυπτιακές αρχές.
Ο πληθυσμός της Γάζας, περίπου 1,7 εκατομμύρια ψυχές, ζουν σε ανοιχτή φυλακή, με καθημερινές επιθέσεις από μεριάς Ισραήλ και με σοβαρές και συνεχείς ελλείψεις σε τρόφιμα, ενέργεια και άλλα βασικά για την επιβίωση. Οι γυναίκες κάνουν τιτάνιο αγώνα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους μ’ αυτές τις συνθήκες.
Λόγω αυτών των συνθηκών κινητοποιήθηκαν κάποιες γυναίκες διεθνώς, για να δείξουν το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη τους, ως γυναίκες προς γυναίκες, και να αποδείξουν με την μετάβασή τους ότι δεν έχουν ξεχάσει τις Παλαιστίνιες.
Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν, ήταν ότι εμείς δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίσουμε αληθινά τις δοκιμασίες που περνάτε, σας έχουμε στην καρδιά μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την αλληλεγγύη. Επίσης ότι θα μεταφέρουμε στα κοινοβούλια και τις δημόσιες αρχές των χωρών μας τα μηνύματα για τη ζωή σας και θα καταγγείλουμε ότι χορηγούν δισεκατομμύρια δολάρια στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
* Η Ann Wright έχει ταξιδέψει στη Γάζα έξι φορές από το 2009, με την πορεία Ελευθερίας της Γάζας, στην οποία μετέβηκαν 1300 άτομα από 55 χώρες στο Κάιρο, για να ταξιδέψουν στη Γάζα. Τότε, επιτράπηκε να εισέλθουν στη Γάζα μόνον 100.
Στα 1300 άτομα που αναφέρονται για την αποστολή του 2009, μετείχε και 30μελής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, η οποία επίσης εμποδίστηκε τότε να περάσει, όπως μας ανέφερε η Κατερίνα Παπαγκίκα που μετείχε σ’ αυτήν. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, επί Μουμπάρακ και δυστυχώς και μετά την αραβική άνοιξη, ακολουθεί την ίδια πολιτική αποκλεισμού και αρνείται να διευκολύνει τη μετάβαση αλληλέγγυων πολιτών από όλο τον κόσμο, είτε για την 8η Μάρτη είτε για οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Εξάλλου, και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, απαγόρευσαν πριν λίγα χρόνια τον απόπλου του Στολίσκου της Ελευθερίας από τα ελληνικά και κυπριακά λιμάνια για τη Γάζα.
Διαβάστε ακόμα
Εκατό γυναίκες για την Λωρίδα της Γάζας