της Ελίνας Δεβούρου
«Δεν ξεκινάμε πόλεμο κατά των ανδρών. Ξεκινάμε μια μάχη κατά της ‘πατριαρχίας’», τονίζει σε συνέντευξη της στο Insider, η Γιάλντα Γιούνες, μια από τις γυναίκες που ξεκίνησαν αγώνα μέσα από το facebook κατά της κακοποίησης των γυναικών στον Αραβικό κόσμο.
Σε μια περίοδο δημοκρατικής εξέγερσης του αραβικού κόσμου οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα του λόγου, κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά ενώ συχνά πέφτουν θύματα της νομοθεσίας, που τις θεωρεί υπεύθυνες για την οποιαδήποτε σεξουαλική παρενόχληση δεχθούν και τις δικάζει στο όνομα της «τιμής».
«Ήρθε η ώρα για τις γυναίκες και τους άνδρες να ενωθούν ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, στον αραβικό κόσμο. Να πούμε όχι στη βία κατά των γυναικών, όχι στην υποταγή τους στους άνδρες, όχι στην αντιμετώπισή τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.»
Αυτή είναι η εισαγωγή της σελίδας «Η εξέγερση των γυναικών στον Αραβικό κόσμο» στο facebook, που δημιουργήθηκε ένα χρόνο πριν, με σκοπό την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα κακοποίησης γυναικών στα αραβικά, κυρίως, κράτη από 4 φίλες: Τη χορεύτρια Γιάλντα Γιούνες απ’ το Λίβανο, που κατοικεί στο Παρίσι, τη φυσικό Ντιάλα Χαϊντάρ και τη Φαράχ Μπαρκουάβι της ανθρωπιστικής βοήθειας – επίσης απ’ το Λίβανο, καθώς και την εργαζόμενη στον ΟΗΕ, Σάλι Ζόνι, που κατοικεί στο Κάιρο.
Η σελίδα, παρ’ όλο τον ένα, μόνο, χρόνο λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 80.000 μέλη, απ’ όλο τον κόσμο ενώ η τελευταία καμπάνια τους, προσκαλεί γυναίκες και άντρες, να φωτογραφηθούν κρατώντας μια επιγραφή που να λέει : «Στηρίζω την εξέγερση των γυναικών στον αραβικό κόσμο, γιατί …» , συμπληρώνοντας ότι εκείνοι θέλουν.
Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δημιουργία της σελίδας, αλλά και τις συγκλονιστικές επιγραφές που αναρτήθηκαν στο Facebook, η Γιάλντα Γιούνες (αριστερά) μίλησε στο Insider για τις προσπάθειές τους.
In: Η πλειοψηφία του δυτικού κόσμου, είτε δε γνωρίζει πολλά για την αραβική κουλτούρα, είτε έχει την εικόνα ενός βίαιου, καταπιεστικού, «κακού» άντρα, όταν μιλά για τους Άραβες. Ποια είναι η δική σου/σας αλήθεια ως γυναίκα και ως οργάνωση;
Γ.Γ.: Η «πατριαρχία» δε γνωρίζει θρησκεία –όπως και ο μισογυνισμός είναι διαπολιτισμικό φαινόμενο. Αυτό που περνούν οι γυναίκες του Αραβικού κόσμου σήμερα, το έχουν βιώσει και σε άλλα μέρη του κόσμου στο παρελθόν και εξακολουθεί να παρατηρείται σε μη-αραβικές χώρες μέχρι και σήμερα. Οι γυναίκες έδωσαν μεγάλο αγώνα για να διεκδικήσουν την ισότητα, για να κατοχυρωθούν νομικά αλλά και απ’ τα τοπικά έθιμα, τα δικαιώματά τους.
In: Η σελίδα έχει ήδη 80.000 μέλη πολλά απ’ τα οποία δεν ανήκουν στις αραβικές χώρες –μεγάλη επιτυχία αν θεωρήσουμε πως λειτουργεί μόλις 1 χρόνο. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτό και τους ανθρώπους που στηρίζουν τις προσπάθειές σας;
Γ.Γ.: Μέσα απ’ τη σελίδα έχουμε γνωρίσει απίστευτες γυναίκες! Η συμβολή τους είναι έξυπνη, δημιουργική, τολμηρή και μας εμπνέει… Επαναστατούν κατά των κλισέ, που τα ΜΜΕ ανακυκλώνουν για μας, αμφισβητούν την κοινωνία και δίνουν τροφή για σκέψη. Μέσα απ’ τα μηνύματα, τα σχόλια, τις φωτογραφίες και τις δραστηριότητές τους, κάνουν τη σελίδα, αυτό που είναι σήμερα και πιστεύουμε πια, απόλυτα, ότι εμείς, οι γυναίκες του αραβικού κόσμου, θα αποκτήσουμε τα πλήρη δικαιώματά μας, χωρίς κανένα συμβιβασμό.
In: Τι θα πρέπει να συμβεί για να θεωρήσετε πως έχετε καταφέρει το στόχο σας και πως σκοπεύετε να «νικήσετε» τους άντρες και την αντίστασή τους στην προσπάθειά σας;
Γ.Γ.: Δεν ξεκινάμε πόλεμο κατά των ανδρών. Ξεκινάμε μια μάχη κατά της «πατριαρχίας» που ριζώνει σε μερικούς άντρες και (λιγότερες) γυναίκες της κοινωνίας μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο (ναι, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των δυτικών!). Ο αγώνας μας λαμβάνει χώρα στον και για τον αραβικό κόσμο –παλεύουμε για την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τα δικαιώματα των γυναικών με την επιβολή ισότητας των φύλων, στο σύνταγμα και την εφαρμογή νόμων που να διασφαλίζουν την προστασία αλλά και τα πλήρη δικαιώματά των γυναικών.
In: Η ιδέα της καμπάνιας με τις επιγραφές ήταν καταπληκτική. Κάποια μηνύματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, άλλα συγκινητικά και άλλα πολύ σοκαριστικά… Υπάρχει κάποιο μήνυμα που να σου έχει αρέσει περισσότερο μέχρι τώρα;
Γ.Γ.: Τα αγαπημένα μας είναι γύρω στα 100! Υπάρχουν άπειρα, πολύ «δυνατά» μηνύματα…Για παράδειγμα το μήνυμα της Σαμίρα Μπαχρίμ, που ηγήθηκε, ολομόναχη, μιας μάχης κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Αιγύπτου για τους γνωστούς «ελέγχους παρθενίας» στους οποίους επέβαλαν την ίδια, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες, που έλεγε: «Στηρίζω την εξέγερση των γυναικών στον αραβικό κόσμο, γιατί οι γυναίκες είναι η μήτρα της επανάστασης!».
Πηγή: theinsider