ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η επέτειος του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας αποτελεί σήμερα ευκαιρία για επείγουσα αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης στις Γυναίκες, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη.

Φέτος, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών η μεγαλύτερη Συνομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων με μέλη της περισσότερο από 2.500 οργανώσεις και αντιπροσωπείες σε όλα τα Κράτη της Ε.Ε., θεσμικός συνομιλητής της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Εθνικών Κυβερνήσεων, έχει εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις αυτές και έχει εκδώσει Διακήρυξη (Μανιφέστο) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει απεμπλοκή από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία ότι η κρίση και τα μέτρα λιτότητας πλήττουν άνισα τις γυναίκες και δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση.

Η ανεργία των γυναικών, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, με πρωταθλήτρια την Ελλάδα, είναι διπλάσια εκείνης των ανδρών και έχει ανέλθει σε εφιαλτικά επίπεδα και φτάνει το 64% στις νέες γυναίκες. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε είναι 16,4%, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 22%. Ο μέσος όρος συμμετοχής γυναικών στα Εθνικά Κοινοβούλια είναι 24% και 35% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ενδοοικογενειακή βία κοστολογείται σε απώλειες 17,5 δις ευρώ ετησίως, ενώ στη χώρα μας οι δομές υποστήριξης των θυμάτων παραμένουν ελλιπείς. Η συμφιλίωση οικογενειακής με επαγγελματική ζωή καθίσταται ανέφικτη, καθώς οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν καθημερινά, ενώ απουσιάζουν οι δομές φροντίδας των ηλικιωμένων. Ο εφιάλτης του δημογραφικού απεικονίζεται στο γεγονός ότι οι θάνατοι στη χώρα μας υπερβαίνουν πλέον τις γεννήσεις.

Οι Γυναικείες Εθελοντικές Οργανώσεις δοκιμάζονται σκληρά, καθώς είναι υποχρεωμένες να υποκαταστήσουν με εθελοντική εργασία και αυταπάρνηση τα τεράστια κενά που δημιουργούν τα μέτρα λιτότητας στο κοινωνικό κράτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν αδιανόητη η οποιαδήποτε υποβάθμιση των Δομών Ισότητας της χώρας και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, για την οποία οι Γυναικείες Οργανώσεις έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αναβαθμιστεί περαιτέρω.

Αυτό ακριβώς το καταγραφόμενο δημοκρατικό έλλειμμα με υποχώρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών πρέπει να αποτελέσει συγχρόνως και κομβικό σημείο εκκίνησης για ιστορικές αλλαγές. Καμία βιώσιμη λύση στην κρίση δεν είναι δυνατή χωρίς την ισότιμη συμμετοχή του γυναικείου δυναμικού που αποτελεί πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου. Η ισότητα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά προαπαιτούμενο ανάκαμψης και ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις.

Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης κατά 13%. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σωτήρια έκβαση και για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Πρέπει να ξαναβάλουμε τα θέματα της ίσης μεταχείρισης στην καρδιά της πολιτικής ενός νέου μοντέλου για το παρόν και το μέλλον, διαφορετικά το οικοδόμημα των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η Ευρώπη θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους ευρωπαίους πολίτες, γυναίκες και άνδρες.

 

Για την Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΕΛΓ

Η Τριμελής Συντονιστική Επιτροπή

Μίκα Ιωαννίδου – Χρυσηίς Σφανδού – Έφη Πετρέα