Καθώς τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών στην Ινδία αυξάνονται διαρκώς, μερικές γυναίκες αποφάσισαν να αντιδράσουν στις επιθέσεις και να δημιουργήσουν μια ομάδα για την ασφάλειά τους όπως αναφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού Observer.
του Χρήστου Ηρακλείδη
Η Κόκκινη Ταξιαρχία (ονομαζόμενη έτσι εξαιτίας των κόκκινων ρούχων που φορούν) μία ομάδα αυτο-άμυνας, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην πόλη της Ινδίας Lucknow με σκοπό την προστασία των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Η ομάδα αυτή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών ιδιαίτερα μετά τα περιστατικά ομαδικών βιασμών και της δολοφονίας μιας 23χρονης φοιτήτριας στο Δελχί τον προηγούμενο Δεκέμβρη.
Σε πρώτο στάδιο υπήρχαν 15 κυρίως μέλη, με ηλικίες απο 11 έως 25 χρονών. Μέσα σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός των μελών αυξήθηκε σε παραπάνω απο 100 μέλη. Στοχοποιούν υπόπτους κακοποίησης και βιασμών και έχουν για αυτούς ένα απλό μήνυμα: Καμία ανοχή σε περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς και βιασμών.
Όταν υπάρξει καταγγελία κακοποίησης ή βιασμού, η Κόκκινη Ταξιαρχία αρχικά κάνει επίσκεψη προειδοποιώντας τους φερόμενους ως δράστες. Αν χρειασθεί, ζητάει την βοήθεια της αστυνομίας αλλά εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε η ταξιαρχία λιντσάρει τον ύποπτο. Όπως αναφέρει μια γυναίκα -μέλος της ταξιαρχίας, για ένα παρόμοιο περιστατικό, «σταματήσαμε τον δράστη, τον περικυλώσαμε επιτυγχάνοντας να τον ακινητοποιήσουμε, ενώ αυτός στην αρχή νόμιζε πως ήταν αστείο. Έπειτα τον χτυπούσαμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε για να πάρει το μάθημά του.»
Η ηγετης της ομάδας, η 25 χρονη δασκάλα Usha Vishwakarma, είχε εμπειρία απο τον καθημερινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλές νέες κοπέλες στην χώρα. Ήταν μόλις 18 όταν ένας δάσκαλός της προσπάθησε να την βιάσει αλλά η ίδια γλίτωσε την τελευταία στιγμή.
Μετά το περιστατικό κανένας στο σχολείο δεν έπαιρνε τις κατηγορίες στης στα σοβαρά ενώ την συμβούλευαν να το ξεχάσει και να σταματήσει να προκαλεί προβλήματα. Η εμπείρια αυτή όμως της άφησε τραύματα και για δύο χρόνια δεν έκανε τίποτα. Όμως σιγά σιγά επανέκτησε την αυτοπεποίθησή της και το 2009 δημιούργησε μια μικρή σχολική ομάδα σε ένα κτίριο κοντά στο σπίτι της. Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες που είχαν πέσει θύματα παρόμοιων περιστατικών και είδαν το μέλλον τους να απειλείται, ήρθαν στη ομάδα.
«Οι γονείς των κοριτσιών συμβούλευαν να παραμένουν στα σπίτια τους έτσι ώστε να μην γίνονται τέτοια περιστατικά. Έλεγαν, «εάν πας στο σχολείο, τα αγόρια θα σε ενοχλούν, άρα κάτσε στο σπίτι και δεν θα πέσεις θύμα σεξουαλικής βίας,» λέει η Vishwakarma. «Εμείς όμως είπαμε όχι και αποφασίσαμε να φτιαξουμε μια ομάδα και ξεκινήσουμε τον αγώνα μόνες μας.» Αγόρασαν κόκκινες μπλούζες και μαύρα παντελόνια και ξεκίνησαν να καταστρώνουν σχέδια. «Επιλέξαμε το κόκκινο χρώμα επειδή συμβολίζει τον κίνδυνο και το μαύρο την διαμαρτυρία.»Υπάρχουν πολλά πράγματα για το οποία θα πρέπει να αγωνιστούμε. «Οι άντρες πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι αντικείμενα,» αναφέρει η Vishwakarma. «Η θρησκεία μας δείχνει πως οι γυναίκες είναι ανίσχυρες και ότι οποιοσδήποτε που είναι δυνατός μπορεί να κάνει τα πάντα.» Τα συνθήματά τους είναι: «Σταματήστε τώρα τους βιασμούς» και «Θέλουμε ασφάλεια».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης στο Δελχί έχουν σημειώσει αύξηση έως και 590% σε ετήσια βάση ενώ οι αναφορές για βιασμούς κατά 140%. Εξαιτίας των συχνών περιστατικών βιασμών η τουριστική κίνηση σημείωσε μεγάλη κάμψη τους τρείς πρώτους μήνες του χρόνου, καθώς περίπου 35% λιγότερες γυναίκες ταξίδεψαν στην Ινδία.
Πλέον όταν οι κοπέλες της ομάδας περπατάνε στον δρόμο δεν δέχονται επίθεση απο τους άντρες που τις κοιτάνε όπως ένας λύκος που ανακάλυψε ότι τα πρόβατα δεν είναι αβοήθητα. Κανένας δεν ρισκάρει να πει κάτι.
Πηγή: tvxs