του Στάθη Ευσταθιάδη
“Το φιλί δεν είναι κρίμα”, λέει το τραγουδάκι αλλά στην Τουρκία δεν ισχύει αυτό. Τουλάχιστον για κάποιες ημικυβερνητικές οργανώσεις, όπως διαπίστωσαν τελευταία οι κάτοικοι της Άγκυρας.
Στον σταθμό Κουρτουλούς του μετρό της τουρκικής πρωτεύουσας μια μεγάλη επιγραφή “προειδοποιεί” τη νεολαία “να συμπεριφέρεται κόσμια και στα πλαίσια της ηθικής”. Το γνωστό σύμβολο της διαγραφής, το Χ, που ήταν πάνω στη φωτογραφία ενός νέου και μιας κοπέλας που φιλιούνταν έδειχνε ποιο δεν ήταν, κατά τη γνώμη εκείνων που έβαλαν την αφίσα, “κόσμιο” και “ηθικό”. Κατά σύμπτωση (;) ασφαλώς, ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογαν δηλωσε τώρα τελευταία ότι θέλει “μια θρησκευόμενη νεολαία”.
Δεν έδωσαν σημασία οι νέοι και οι νέες στην προειδοποίηση, συνέχισαν να φιλιούνται, μάλιστα την περασμένη Παρασκευή δυο-τρια ζευγάρια νεαρών φοιτητών θέλησαν να δείξουν ότι δεν θα παύσουν να δίνουν ένα φιλί αποχαιρετισμού ή καλωσορίσματος επειδή “κάποιοι έτσι το θέλουν”. Παρα λίγο να το πλήρωναν πολύ ακριβα.
Όρμησαν εναντίον τους καμιά δεκαριά “υπερπατριώτες” με ρόπαλα, μαχαιριά και σιδερόβεργες διαλαλώντας “το Ισλάμ θα νικήσει ακόμη κι αν χρειαστεί να χυθεί το αίμα μας”. Οι νεαροί και οι κοπέλες μόλις γλίτωσαν -με μερικές γροθιές και κλοτσιές.
Το επεισόδιο δεν θα είχε ίσως ιδιαίτερη σημασία αν η “προειδοποίηση” για το φιλί δεν εμφανιζόταν και σε δυο άλλους σταθμούς του μετρό της τουρκικής πρωτεύουσας και αν δεν ήταν “μια ακόμη ένδειξη του θρησκευτικού προσώπου” του κυβερνητικού κόμματος, όπως έγραψαν εφημερίδες. Και δεν είναι άγνωστο αυτό το “πρόσωπο”.
Πριν δυο μήνες η διεύθυνση της ημικρατικής Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι οι αεροσυνοδοί της αεροπορικής εταιρίας θα αλλάξουν αμφίεση, στο εξής θα φορούν “πιο σεμνές στολές”, χωρίς παντελόνια, με τις φούστες “πολύ κάτω από το γόνατο” και με μπλούζες “ψηλά στον λαιμό”. Μόνο επειδή υπήρξε καθολική αντίδραση από το γυναικείο προσωπικό και οι πιλότοι με απείλησαν απεργία διαρκείας η εταιρία “ανέστειλε επί του παρόντος” την εφαρμογή του νέου ενδυματολογίου. Επέμεινε ομως-και το επέβαλε- να γίνεται “περιορισμένη χρήση του κραγιόν και του μέικ-απ” από τις αεροσυνοδούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμπνευστής αυτών των “μέτρων σεμνότητας” ήταν η κυβέρνηση.
Αν σ’ αυτές τις ηθικοπλαστικές επιδόσεις η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν κρύβει το πρόσωπο της, στην απόφαση για το κρασί και τα ποτά που πάρθηκε πριν μια εβδομάδα, όχι μονό ανέλαβε την πατρότητα αλλά προχώρησε και σε απειλές.
Εντελώς αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση κρασιού και κάθε κατηγορίας ποτών, ακόμη και της μπίρας, από τις 7 το απόγευμα. Έκρινε ότι το κρασί και τα ποτά προκαλούν “αλλοτρίωση της προσωπικότητας του Τούρκου πολίτη”, απέδωσε στην “αχαλίνωτη οινοποσία” την αύξηση της εγκληματικότητας -ισχυρισμό που διαψεύδουν οι στατιστικες- και “υπενθύμισε” ότι η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει το κρασί.
Και για εκείνους που ίσως δεν ερμήνευσαν αυτή την υπενθύμιση έσπευσε, την περασμένη Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς να δηλώσει ότι μερικοί συμπεριφέρονται με τρόπο που “τους αξίζει να τους αναλάβει ένας Μουρατ Δ'”. Ο σουλτάνος Μουρατ Δ’ (έζησε στα μέσα του 17ου αιώνα) είχε επιβάλει απαγόρευση στο κρασί, στον καπνό, στον καφέ και τιμωρούσε με αποκεφαλισμό όποιον συλλαμβανόταν να πίνει ή να καπνίζει.
Πηγή: Βήμα