Στην κρίση απαραίτητη η δράση των Φεμινιστριών

της Βέρας Σιατερλή*

Από την πλευρά της Φεμινιστικής πρωτοβουλίας, θελήσαμε να εντοπίσουμε τα θέματα της βίας κατά των γυναικών με τα οποία ασχολούμαστε συστηματικά και με υπευθυνότητα εδώ και χρόνια.

Η οξεία ανθρωπιστική κρίση,  που επιβάλλεται από την πλουτοκρατική ολιγαρχία στην Ευρώπη πλήττει διπλά στη ζωή τις γυναίκες  γιατί οι περικοπές ενισχύουν τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα και επιτίθενται, σε ό,τι από χρόνια  με αγώνες κατέκτησε το φεμινιστικό κίνημα.

Οι πολιτικές αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, και οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών καταπατούν τα βασικά μας δικαιώματα με συνέπεια η πρόσβαση στην πρόληψη της υγείας (μαστογραφία, ΡΑΡ test κλπ) να γίνεται απρόσιτη, καθώς οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα είναι ενάμιση εκατομμύριο περιλαμβανομένων και των μεταναστών δηλαδή σχεδόν το 20%.  Επίσης τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών γνωρίζουν σημαντική οπισθοχώρηση, (τοκετός και επίδομα τοκετού προγεννητική πρόληψη και υγεία).

Η συρρίκνωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίες γυναικοκρατούνται,έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια πλήθους θέσεων εργασίας παράλληλα με την απώλεια της κοινωνικής προστασίας των εξυπηρετουμένων ομάδων (βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.). Έτσι οι γυναίκες, καλούνται να καλύψουν το κενό, που προκαλείται από την κατάργηση των κοινωνικών παροχών, σαν απλήρωτη εργασία φροντίδας, σε μια απώλεια δικαιωμάτων και κεκτημένων.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οξύνεται η βία κατά των γυναικών και η προϋπάρχουσα πατριαρχική νοοτροπία ελέγχου του σώματος των γυναικών για την άσκηση εξουσίας.

Το αίτημα των γυναικείων οργανώσεων, για δομές στήριξης και κοινωνική αρωγή, στις γυναίκες θύματα της βίας, δεν βρίσκει ανταπόκριση, αφού τα περισσότερα καταφύγια έχουν ήδη κλείσει.

Σε τέτοιες συνθήκες, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας είναι δυσκολότερο να αντιμετωπισθεί και τα δικαιώματά μας, στην άδεια κύησης και λοχείας, καταπατιούνται αφού απολύονται γυναίκες που κυοφορούν ή δεν προσλαμβάνονται όσες θεωρούνται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η ενδοοικογενειακή βία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε άλλες μορφές βίας και με τις περικοπές στην χρηματοδότηση ή και την εξαφάνιση των δομών φροντίδας για τα θύματα βίας οδηγεί συχνά στην ατιμωρησία των ενόχων.

Όπως και άλλα κοινωνικά κινήματα, οι φεμινίστριες πλήττονται σε μια δημοκρατία που παραβιάζεται και οδηγείται στην άνοδο των συντηρητικών, φασιστικών, σεξιστικών κινημάτων και της κρατικής καταστολής.

Ένας  πρόσφατος αγώνας μας αφορά την αθώωση των οροθετικών γυναικών οι οποίες συνελήφθησαν με απόφαση Λοβέρδου – Χρυσοχοίδη, υποβλήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε υποχρεωτική λήψη αίματος για εξέταση και παραπεμφθήκαν στη δικαιοσύνη για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Καταγγείλαμε την υγειονομική διάταξη “Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης Λοιμωδών Νοσημάτων” στην οποία βασίστηκε η αναγκαστική λήψη αίματος, δίωξη, φυλάκιση αλλά προπάντων διαπόμπευση 27 οροθετικών γυναικών στα τέλη Απρίλη και Μάη του 12.

Απαιτήσαμε απάντηση στο εύλογο ερώτημα:  ότι αν διώκονται οι γυναίκες ως φορείς του ιού, γιατί δεν διώκονται και οι πελάτες;

Περισσότερες οργανώσεις και άτομα αντισταθήκαμε, καταγγείλαμε και συμμετείχαμε στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, συμβάλαμε με την οικονομική μας ενίσχυση, δημοσιοποιήσαμε την βαριά αυτή παραβίαση δικαιωμάτων των γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνδιοργανώσαμε και συμμετείχαμε στις δύο δημόσιες και μαζικές εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας στα δικαστήρια στις 2 Μαΐου και στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου.

Με συστηματικές επισκέψεις στις φυλακές, αλλά και στο  υπουργείο και παρουσία  στους δικαστικούς αγώνες συμπαρασταθήκαμε ηθικά και υλικά στις συλληφθείσες στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους. Τέλος οι αστήριχτες κατηγορίες κατέπεσαν και οι κατηγορούμενες αθωώθηκαν.

Είμαστε περήφανες γιατί με τους αγώνες μας ενάντια σ’ αυτή τη βαρβαρότητα, δικαιωθήκαμε. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο αναγκάστηκε και κατάργησε την υγειονομική διάταξη. Θεωρούμε την κατάργηση αυτή σημαντική νίκη της δράσης μας.

Από 1η Οκτωβρίου και για  8 μήνες τώρα λειτουργεί το «φύλο συκής» η πολύ πετυχημένη ηλεκτρονική εφημερίδα μας. Στόχος μας δεν είναι μόνο η παρουσίαση των φεμινιστικών δραστηριοτήτων αλλά τα γενικότερα ζητήματα των γυναικών η πολύπλευρη παρουσία τους στο δημόσιο χώρο, η δημιουργικότητά τους και οι αναζητήσεις τους.

Μια σημαντική δράση που συντονίστηκε με την μεγάλη συμβολή του Φύλου Συκής ήταν η διαδήλωση στην Ξάνθη για το βιασμό- δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου, που μέχρι τότε τον κάλυπτε η σιωπή. Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης και πολλές άλλες οργανώσεις από την Ελλάδα πραγματοποιήσαμε μαζική πορεία για τις 9 Μάρτη στην Ξάνθη.

Επίσης καταγγέλλουμε τια συστηματικές διώξεις των διεμφυλικών γυναικών αλλά και αγωνιζόμαστε από κοινού με τις ΛΟΑΤ οργανώσεις για τα αιτήματά τους.

Τέλος  συμπαραστεκόμαστε στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουν οι γυναίκες στις Σκουριές ενάντια στην κρατική καταστολή, για να σώσουν τη γη και το μέλλον τους από βέβαιη οικολογική καταστροφή.

Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες πρωτοστατούν στα κινήματα και στους δρόμους ενώ δεν εκπροσωπούνται στο δημόσιο λόγο. Δίνουμε βήμα λοιπόν στην καλεσμένη του κινήματος από την Ιερισσό ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού η οποία θα αναφερθεί στις συγκρούσεις και τα αιτήματά τους

Στις προτεραιότητές μας είναι η αλληλεγγύη προς τις  μετανάστριες που υφίστανται τη μεγαλύτερη βία: ως οι χαμηλότερα αμειβόμενες, ως γυναίκες και ως μετανάστριες.

 

Οι ελληνικές φεμινιστικές οργανώσεις προτείνουν στην οργανωτική επιτροπή τις παρακάτω ημερομηνίες και δράσεις προκειμένου να τις εντάξει στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα του Alter Summit:

Προτάσεις για δράσεις από την Φεμινιστική Συνέλευση

25η Νοέμβρη ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

  • διαμαρτυρία κατά της έμφυλης βίας σε δημόσιους χώρους Υπουργία ή υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
  • αιτήματα προς το κράτος για καταφύγια και δομές στήριξης των θυμάτων βίας που καταργήθηκαν ή δεν χρηματοδοτούνται λόγω λιτότητας αυστηροποίηση των ποινών των κακοποιητικών ατόμων
  • εκδηλώσεις με ομιλίες για την ενθάρρυνση των γυναικών να σπάσουν τη σιωπή, ανάδειξη του εύρους του φαινόμενου, προβολή του ρόλου της λιτότητας στην όξυνση του προβλήματος.

8η Μάρτη διαδήλωση και εκδηλώσεις για τα τις  επιπτώσεις της κρίσης στην εργασία:

  • ανεργία
  • επισφάλεια
  • σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας
  • απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης
  • μη πρόσληψη κατά τις αναπαραγωγικές ηλικίες

διαρκή καμπάνια για τα δικαιώματα στην υγεία και την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

 

*Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

 

Δικαιώματα των γυναικών και σύγχρονα διακυβεύματα

της Άννας Βουγιούκα*

Στόχος της εισήγησής μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία κοινών τόπων συνάντησης των γυναικών της Ευρώπης, προκειμένου να αναδειχθεί ένα διαφορετικό παράδειγμα αντίστασης, αλληλεγγύης, δράσης και άρθρωσης πολιτικών και φεμινιστικών αιτημάτων. Η συμμετοχή μας στη Φεμινιστική Συνέλευση του Alter Summit, συνιστά ένα άνοιγμα ώστε από τη συμμετοχή, τη δικτύωση και τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο να περάσουμε στην κοινή δράση των φεμινιστικών κινημάτων της Ευρώπης.

Από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνιστά κοινό τόπο ότι στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας και της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής αγνοήθηκε παντελώς η επίδραση της οικονομικής κρίσης στις ανισότητες φύλου και στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικής υποχώρησης των δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων στην Ευρώπη και κοινωνικής οπισθοδρόμησης, η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τα οράματα και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος. Γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία σήμερα η ανανέωση και κυρίως η ριζοσπαστικοποίηση της φεμινιστικής ατζέντας και η ενδυνάμωση της φωνής των γυναικών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ένα κεντρικό ζήτημα, επομένως, είναι να ανατρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές αυτές στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών – ως πολιτισσών, εργαζομένων και κοινωνικά δρώντων υποκειμένων. Επίσης, θα πρέπει να ανατρέψουμε μια άλλη, εξαιρετικά σημαντική συνέπεια της κρίσης που επίσης συνδέεται με την άρση των δικαιωμάτων των γυναικών: η αναπαραγωγή των υφιστάμενων ανισοτήτων συνυπάρχει και διαπλέκεται με τη δημιουργία νέων έμφυλων ανισοτήτων. Συμπυκνώνοντας τα σημαντικότερα αιτήματα της φεμινιστικής ατζέντας, θα λέγαμε ότι αφορούν τα εξής:

Καταρχήν την κοινή δράση για την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις, τα όργανα της Ε.Ε. και στην τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.) με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της λιτότητας στην ισότητα των φύλων. Επομένως, επειδή ένα μέρος της κοινής δράσης και των διεκδικήσεών μας κατευθύνονται στις κυβερνήσεις και στα όργανα της Ε.Ε., απαιτείται μεγαλύτερη συσπείρωση και αποτελεσματικότερος συντονισμός, ώστε να προτάξουμε τα κοινά μας αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών και εντός κάθε χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά δεύτερον, την άμεση συνεργασία, τη δικτύωση και την κοινή δράση των εναλλακτικών κινημάτων, δικτύων αλληλεγγύης, ομάδων αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ, ιδιαιτέρως των φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο με δύο στόχους: Αφενός τον σχεδιασμό δράσεων και την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της αυτοδύναμης δράσης και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ανεξαρτησίας και ενδυνάμωσης των γυναικών. Αφετέρου, την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με άλλα κινήματα πολιτών, ΜΚΟ και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήσεις και ομάδες αλληλεγγύης, εναλλακτικές και κοινωνικές επιχειρήσεις, κ.λπ. για να εμπλουτιστεί η ατζέντα τους με φεμινιστικά αιτήματα και διεκδικήσεις για την ισότητα των φύλων και τα κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών.

Επειδή οι απαιτήσεις των καιρών δεν είναι μόνο επιτακτικές αλλά και αρκετά περίπλοκες, θεωρούμε ότι η δικτύωση και η συνεργασία με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας για τον τρόπο οργάνωσης της αντίστασης και της δράσης μας αποτελούν το πρώτο βήμα. Να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο συνάντησης των γυναικών της Ευρώπης που θα μπορούσε να γίνει το παράδειγμα για ένα μοντέλο αντίστασης, αλληλεγγύης, άρθρωσης πολιτικών και φεμινιστικών αιτημάτων και κυρίως ένα καινοτόμο μοντέλο δράσης των γυναικών της Ευρώπης.

Επομένως, σε πρώτη φάση, θα μπορούσαμε στο πλαίσιο του Alter Summit να δημιουργήσουμε μια Διαδικτυακή Φεμινιστική Πλατφόρμα με βασικές θεματικές ενότητες της φεμινιστικής ατζέντας (π.χ., φτώχεια – απασχόληση – υγεία – έμφυλη βία – συμμετοχή στην πολιτική), προτείνοντας τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φεμινιστικών ομάδων, κινημάτων και γυναικείων οργανώσεων ή ΜΚΟ από κάθε χώρα, και με βάση την ειδική εμπειρία και τεχνογνωσία κάθε μιας να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε βασικές προτεραιότητες και αιτήματα για τις γυναίκες της Ευρώπης σε μια κοινή βάση. Αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα του VDAY και της φετινής καμπάνιας με τίτλο One Billion Rising, που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 σε παγκόσμια κλίμακα και είχε τεράστια επιτυχία. Βασικό εργαλείο για τη μοναδική αυτή κινητοποίηση κατά της βίας κατά των γυναικών ήταν το διαδίκτυο, που διέδωσε το τραγούδι και τον χορό ως μέσα “εξέγερσης” και ευαισθητοποίησης και κατάφερε να ξεσηκώσει και να ενώσει γυναίκες, νεαρά κορίτσια και άνδρες σε παγκόσμια κλίμακα κατά της έμφυλης βίας1. Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας μπορούμε να ορίσουμε τακτικές (θεματικές), συναντήσεις, είτε διαδικτυακά (π.χ. μία φορά τον μήνα), είτε οργανώνοντας φεμινιστικές συνελεύσεις και εργαστήρια σε διαφορετικές χώρες (π.χ. μία φορά τον χρόνο). Επίσης, μπορούμε να διοργανώσουμε και online συζητήσεις κατά το παράδειγμα της συζήτησης που οργανώθηκε για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών από το Wikigender, το Breakthrough, το End Violence Against Women (EVAW), το Partners for Prevention, το Womankind Worldwide και το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας2.

Σε καμία περίπτωση το διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άμεση, ενεργητική και ζωντανή συμμετοχή των γυναικών στο φεμινιστικό ή στα άλλα κινήματα πολιτών. Μπορεί όμως να μειώσει τις γεωγραφικές αποστάσεις και το κόστος των μετακινήσεων και να συμβάλει στη δικτύωση, την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της κοινής δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια άλλη πρόταση, βασισμένη στην πολυετή εμπειρία του Κέντρου Διοτίμα, αφορά την πανευρωπαϊκή δικτύωση των φεμινιστικών και γυναικείων ΜΚΟ στη βάση τριών αλληλένδετων και συμπληρωματικών λειτουργιών ή κατευθύνσεων που μπορεί να συμβάλει στα εξής:

Α) Άμεση επαφή και εμπλοκή με το πεδίο και ενεργητική υποστήριξη των γυναικών με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, παροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, υποστήριξη σε θύματα έμφυλης βίας, σε άνεργες, σε γυναίκες που χρειάζονται νομική υποστήριξη ή πληροφόρηση για θέματα δικαιωμάτων, συνηγορία για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που παραβιάζονται, παραπομπή σε αρμόδιους φορείς, ενδυνάμωση, υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας και την ένταξη στην απασχόληση και στην αυταπασχόληση, αναβάθμιση δεξιοτήτων κ.λπ.

Β) Στενότερη συνεργασία των φεμινιστικών και γυναικείων ΜΚΟ με κοινωνικά δίκτυα, κινήματα αλληλεγγύης, ομάδες αυτοοργάνωσης, κ.λπ. που δημιουργούνται ή λειτουργούν σε κάθε χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη βάση κοινών δράσεων για θέματα αιχμής (πχ. φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Φτώχειας / ΕΑΡΝ, πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, υγεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα γυναικών, απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα, κ.λπ.).

Γ) Πραγματοποίηση ερευνών και μελετών για θέματα φύλου και ισότητας και δικτύωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανταλλαγή στοιχείων, συμπερασμάτων, προτάσεων, προσεγγίσεων και μεθοδολογιών κ.λπ. Από την εμπειρία του ΚΓΜΕ Διοτίμα στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε αξιόπιστα ή επίκαιρα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για μια σειρά ζητήματα και τομείς που αφορούν τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις στις συνθήκες της κρίσης. Η συλλογή και η επεξεργασία στοιχείων για την κατάσταση των γυναικών, είτε αφορά τη μικροκλίμακα, είτε αφορά ειδικότερα θέματα, είναι αναγκαίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και για την αποτελεσματικότερη διαμόρφωση της φεμινιστικής ατζέντας με επίκαιρα και ρηξικέλευθα αιτήματα που θα βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τις φωνές, τις ανάγκες και τα αιτήματα των γυναικών.

Θεωρούμε ότι εκτός από τις απώλειες των κατακτήσεών μας, η συγκυρία έχει ανοίξει δρόμους για νέες μορφές αντίστασης και διεκδίκησης “από τα κάτω”, στη βάση τοπικών ή και θεματικών συσπειρώσεων και κινημάτων αλληλεγγύης και έχει αναδείξει διαφορετικούς, πιο άμεσους, πιο οικείους και πιο δυναμικούς τρόπους αντίστασης και διεκδίκησης. Έχει εμπλουτίσει τα προτάγματα και τα αιτήματα των κινημάτων με τη φωνή και τον πολιτικό λόγο των γυναικών, ανατρέποντας συχνά στερεότυπες αντιλήψεις όχι μόνο για το φύλο, αλλά και για τους τρόπους αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και καθημερινής αντίστασης και φέρνοντας στο προσκήνιο ανατρεπτικές διαστάσεις των διεκδικήσεων. Διαστάσεις που κινούνται πέρα από στενά συνδικαλιστικά και οικονομικά αιτήματα και μετακινούν την πολιτική ατζέντα σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου και αυταρχικού καπιταλιστικού παραδείγματος και της ανάπτυξης που ταυτίζεται με οικολογική καταστροφή και τη χρήση της φύσης ως οικονομικού πόρου.

Το φεμινιστικό κίνημα της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις νέες μορφές αντίστασης και διεκδίκησης, να αμφισβητήσει παράλληλα μια εκ νέου χρησιμοποίηση των γυναικών ως εφεδρικό στρατό για την αναπλήρωση της υποχώρησης του κοινωνικού κράτους και της συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας, την αναπαραγωγή του έμφυλου κοινωνικού καταμερισμού εργασίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ενεργά στην άρση των συνεπειών της λιτότητας στις έμφυλες ανισότητες, στον αυταρχισμό και τις φασιστικές αντιλήψεις που έχουν απλωθεί επικίνδυνα στην Ευρώπη. Μπορεί και πρέπει να πιέσει για την κατάργηση των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων και αυταρχικών πολιτικών που επιχειρούν να ανατρέψουν τα κατακτημένα δικαιώματα των γυναικών και να επιβάλουν με πολύ δριμύτερους όρους πατριαρχικές, σεξιστικές και φασιστικές αντιλήψεις. Η ισότητα των φύλων – όλων των φύλων – και ο φεμινισμός συνιστούν αδιαπραγμάτευτη διάσταση του αγώνα και των διεκδικήσεών μας για μια Ευρώπη των λαών

 

*Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – Διοτίμα

 

1. Βλέπε αναλυτικότερα: http://www.onebillionrising.org/home

2. Σκοπός της διαδικτυακής συζήτησης ήταν να καταγραφούν οι ποικίλες απόψεις και προσεγγίσεις που προκύπτουν από την εμπειρία στο πεδίο και αφορούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα κοινωνικά πρότυπα και τις αντιλήψεις προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Βλέπε: Wikigender, Transforming social norms to prevent violence against women and girls Synthesis of the Wikigender online discussion.

http://www.wikigender.org/index.php/Wikigender_Polls