της Δήμητρας Σπανού
Γυναίκες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στη Βραζιλία
Από τις 25 μέχρι τις 31 Αυγούστου στο Σάο Πάολο της βραζιλίας θα διεξαχθεί η 9η διεθνής Συνάντηση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών με σύνθημα “Feminism on the march to change the world!”- Ο φεμινισμός στον δρόμο για να αλλάξει τον κόσμο! Στη συνάντηση αναμένεται να 150 συμμετέχουσες από περισσότερες από 40 χώρες από όλες τις ηπείρους καθώς και πάνω από 1400 ακτιβίστριες από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η συνάντηση θα περιλαμβάνει σεμινάρια, πάνελ, ομάδες εργασίας, θεματικές συζητήσεις καθώς και εργαστήρια. Θα πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προτάθηκαν από τις διάφορες χώρες, μια αγορά με προϊόντα αλληλέγγυας οικονομίας από ντόπιες ομάδες γυναικών και, βέβαια, την «τέντα της αλληλεγγύης» όπου θα εκτίθεται υλικό από κινητοποιήσεις γυναικών σε όλο τον κόσμο, τις ανάγκες και τις εκκλήσεις τους για αλληλεγγύη. Σε αυτό τον χώρο θα πραγματοποιηθεί εκτός κεντρικού προγράμματος και μια σειρά από συζητήσεις για την κατάσταση σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο υπόλοιπες είναι: η Τυνησία, το Μαρόκο, η Κούβα, το Μπαγκλαντές, η Παλαιστίνη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Δυτική Σαχάρα, η Γουατεμάλα και η Αϊτή.
Τι θα συζητηθεί
Η συνάντηση θα πιάσει το νήμα των προηγούμενων αναλύσεων που είχαν αποκρυσταλλωθεί το 2011 στις Φιλιππίνες, τις τάσεις και τις εκτιμήσεις που αναδείχτηκαν εκείνη την περίοδο. Η έμφαση τότε δόθηκε στην κρίση και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες θίγουν ακόμα και κεκτημένα δικαιώματα των γυνακών- όπως και όλων. Σε αυτό το πλαίσιο αναδείχτηκαν τα προβλήματα της εργασίας των γυναικών, ο ρόλος της μετανάστευσης, η υφαρπαγή των φυσικών πόρων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το ζήτημα του χρέους και της ελεύθερης αγοράς, η στρατιωτικοποίηση, καθώς και η βία κατά των γυναικών.
Αυτή τη φορά φαίνεται ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι οι αντιστάσεις και οι εναλλακτικές που οι γυναίκες χτίζουν καθημερινά απένταντι στον καπιταλισμό, τον πατριαρχία και την νεο-αποικιοκρατία, ως κομμάτι μιας παγκόσμιας κοινότητας των κινημάτων. Γιατί στην κρίση, μια από τις συνήθεις συνταγές που ακολουθούνται είναι ακριβώς η ενίσχυση της πατριαρχίας και η περαιτέρω επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών. Οι μορφές που παίρνει αυτή η επίθεση θα συζητηθούν μέσα από τέσσερεις άξονες: α) την υφαρπαγή των φυσικών πόρων και την εμπορευματοποίησή τους, β) την υφαρπαγή των εισοδημάτων και δικαιωμάτων των εργατών/τριών, γ) τον έλεγχο του γυναικείου σώματος και των ζωών των γυναικών και δ) την στρατιωτικοποίηση, την ποινικοποίηση των αντιστάσεων και την πατριαρχική βία, κυρίως με τη μορφή της σεξουλικής βίας κατά των γυναικών.
Όμως, καθώς η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών δεν είναι κάποιο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, αλλά μια διεθνής οργανωση των κινημάτων, όλες αυτές οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο δράσης για την επόμενη περίοδο. Στον πυρήνα του βρίσκονται οι τοπικές αντιστάσεις και οι ομάδες που «ξεχνιούνται», που απομονώνονται και αποκλείονται από την βαρβαρότητα της πατριαρχίας και του καπιταλισμού. Η διεθνής αλληλεγγύη και ο συντονισμός είναι το όπλο με το οποίο αποκτούν φωνή και δυναμώνουν οι τοπικοί αγώνες.
Εκπροσώπηση από την Ελλάδα
Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θα βρίσκεται στη Βραζιλία σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών για να συμβάλει με τις εμπειρίες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα και να μεταφέρει τη συζήτηση μέσω του Φύλου Συκής, χάρις στην ευγενική χορηγεία των υψηλών εξόδων μετακίνησης εκ μέρους της διοργάνωσης.Τα υπόλοιπα έξοδα συμμετοχής θα καλυφθούν μέσα απο τις δωρεές πολλών γυναικών που συμβάλλουν συστηματικά στις δράσεις μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη για όλες μας περίοδο, η σύδεση με το διεθνές κίνημα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Ελπίζουμε λοιπόν σε μια γόνιμη διαδικασία στη Βραζιλία, αλλά και σε μια δημιουργική συνέχεια κατά την επιστροφή.
Ήδη ετοιμάζουμε εκδήλωση ενημέρωσης για το διεθνές συνέδριο στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη, καθώς και ρεπορτάζ στο Φύλο Συκής.