της Σίσσυς Βωβού
Ογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης στην πολιτική πρόσφυγα από την Τουρκία Εμινέ (Suicmez Havva), η οποία βρίσκεται από τον Απρίλιο φυλακισμένη και η δίκη της έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο.
Η Εμινέ έχει χάσει το πολιτικό άσυλο που είχε πάρει το 2001, λόγω των κατηγοριών που της αποδίδονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικού υλικού για κοινή χρήση με τρίτους, μετά την έκρηξη σε διαμέρισμα στην Τριανδρία της Θεσσαλονίκης το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου. Η Εμινέ γνώριζε τον θανόντα και είχε μαζί του πολιτική σχέση, αφού συμμετείχαν και οι δύο στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, καθώς και σε πολλές νόμιμες δραστηριότητες που η επιτροπή οργάνωνε. Δεν γνώριζε όμως για τα εκρηκτικά ή άλλη δραστηριότητά του, η οποία οδήγησε στην έκρηξη στο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα λόγω της ενεργής συμμετοχής της όλα αυτά τα χρόνια στο κίνημα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, της αρθρογραφίας της αλλά και της συμμετοχής της στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα.
Η Suicmez Havva, διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία. Από τα πανεπιστημιακά της χρόνια αγωνίζεται, με αποτέλεσμα να έχει φυλακιστεί πολλές φορές -μια από αυτές για τρία χρόνια- και να έχει υποστεί πολλές φορές βασανιστήρια, όπως αποδεικνύεται και από σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Το 1997, κατά τη διάρκεια της κράτησής της, συμμετείχε στην απεργία πείνας ενάντια στα λευκά κελιά για 69 ημέρες, κάτι που της έχει δημιουργήσει πολλές βλάβες και ευπάθειες στην υγεία της.
Είχε ζητήσει και είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με το όνομα Gilmaz Gonul από το 2001, λόγω του φόβου της για την ζωή της. ‘Ήδη ανακλήθηκε το πολιτικό της άσυλο, καθώς έπειτα από στοιχεία τα οποία έστειλαν οι τουρκικές υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι το αληθινό της όνομα είναι Havva Suicmez, πράγμα το οποίο η Ηavva (Εμινέ) αποδέχθηκε. Προτίθεται να καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία, καθώς οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητήσει το πολιτικό άσυλο παραμένουν. Η χρησιμοποίηση άλλου ονόματος συνδέεται επίσης με τις διώξεις, όπως καλά γνωρίζουμε όσοι και όσες ζήσαμε και αγωνιστήκαμε τον καιρό της δικτατορίας αλλά και σε άλλες μαύρες περιόδους.
Η Τουρκία έχει ζητήσει ήδη την έκδοση της, όπως άλλωστε έχει κάνει και για δεκάδες άλλους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που ευτυχώς απορρίφθηκε από το αρμόδιο Δικαστήριο. Παρά το γεγονός ότι η Suicmez Havva ήταν γνωστή στις αρχές και γνωστής διαμονής, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της ως «αγνώστου διαμονής», κάτι το οποίο η ίδια καταγγέλλει.
Σήμερα που τα δικαιώματα του συνόλου του Ελληνικού λαού πλήττονται βάναυσα, οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση! Πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ζητήσει (και πολλοί από αυτούς έχουν λάβει) πολιτικό άσυλο κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία. Η τούρκικη κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», όπως, για να μην ξεχνιόμαστε, τρομοκράτες χαρακτηρίζει και τους καταληψίες του πάρκου Γκεζί στην Ιστανμπούλ και όσους και όσες εξεγείρονται για κοινωνική δικαιοσύνη.
Με την Εμινέ έχουμε επικοινωνία στη διάρκεια της κράτησής της στη Θήβα, όπου ενδιαφέρθηκε για αρκετές κρατούμενες και απευθύνθηκε στη Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να βοηθήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις, πράγμα το οποίο και κάνουμε. Πρόκειται για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και τράφικινγκ.
Έδωσε στο Φύλο Συκής μια μικρή συνέντευξη, την οποία και παραθέτουμε.
Πώς νιώθεις που σε έχουν κλείσει στη φυλακή;
Νιώθω περισσότερο ότι άδικα και χωρίς στοιχεία με έκλεισαν μέσα -για ένα κλειδί- και είμαι τόσον καιρό τώρα στη φυλακή. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα με βάλουν χωρίς στοιχεία φυλακή; Μετά την συμφωνία Ερντογάν και Σαμαρά, έβγαλαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για εμένα, σαν να είμαι επικίνδυνη και δεν μπορούσαν να με βρουν, παρ’ ότι ήξεραν τα στοιχεία μου. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Η απόφαση δικαστηρίου θα είναι πολιτική, όχι νομική. Πρέπει να αθωωθώ.
Πες μας κάτι για τον αγώνα σου
Είμαι 15 χρόνια στην Ελλάδα και από την αρχή ήμουν στο κίνημα. Με όλη τη δύναμή μου ήμουνα πάντα παρούσα. Είμαι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας και Κουρδιστάν. Χρόνια πρόεδρος στον σύλλογο «Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας και Ελλάδας». Εμείς, κι εγώ προσωπικά, στηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Ελλάδας, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις.
Είμαι 46 χρονών, και στον αγώνα από τα φοιτητικά χρόνια, από το Πανεπιστήμιο. Έχω σπουδάσει πολιτική επιστήμονας.
Τι θα ήθελες να δεις από εμάς;
Θέλω την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση στο δικαστήριο που θα γίνει 14 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και να δημοσιοποιηθεί η αθωότητά μου. Η Τουρκία ζήτησε και την έκδοσή μου από την Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει για ποιο λόγο με ζητάει. Είπα στο δικαστήριο για τον δημοκρατικό και κοινωνικό αγώνα που δίνω εδώ στην Ελλάδα, γι’ αυτό, πιστεύω, και το δικαστήριο δεν το δέχτηκε.