Στην Κίνα, από το 1979, απαγορεύεται δια νόμου στα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά σε μια απάνθρωπη κίνηση του καθεστώτος να ελέγξει την πληθυσμιακή αύξηση. Οι διαμαρτυρίες ακτιβιστών, ανθρώπων του πνεύματος και καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να καταργηθεί ο νόμος και να πάψει η Κίνα να είναι μια χώρα πολιτών χωρίς αδέλφια πέφτουν στο κενό.
Ωστόσο, μια νέα έκθεση της Γαλλίδας γλύπτριας, Prune Nourry, που εγκαινιάστηκε στη Σαγκάη με τίτλο «Πήλινες Θυγατέρες» επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα επάνω στο ίδιο θέμα με έναν ομολογουμένως ευφυέστατο τρόπο: η Nourry, κατασκεύασε περισσότερα από 100 πήλινα αγάλματα κοριτσιών σε φυσικό μέγεθος, εμπνεόμενη από τον γνωστό πήλινο στρατό του κοσμούσε τον τάφο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα.
Η καλλιτέχνις χρησιμοποίησε σαν μοντέλα της οχτώ ορφανά κορίτσια τα οποία οι γονείς τους είχαν παρατήσει φοβούμενοι τις κυρώσεις του νόμου και τα οποία μεγάλωσαν σε θετές οικογένειες. Τα αγάλματα αυτά συμβολίζουν τα εκατομμύρια των εξαφανισμένων γυναικών στη Κίνα. Παραδοσιακά η κινέζικη κουλτούρα ευνοεί τα αρσενικά παιδιά γεγονός που οδηγεί πολλές μητέρες στο να εγκαταλείπουν ή ακόμα και να σκοτώνουν τα κορίτσια που γεννούν.
Σχετική έρευνα αναφέρει ότι το 2000 το 90% των εμβρύων από εκτρώσεις ήταν κορίτσια. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις ο θάνατος του μοναδικού παιδιού σημαίνει και την απομόνωση των γονέων -οι οποίοι είτε λόγω περασμένης ηλικίας είτε εξ αιτίας στειρώσεων, ακόμα και αναγκαστικών, δεν μπορούν να αποκτήσουν άλλο.
Οπως εξήγησε η ίδια η Nourry, «όταν αλλάζεις λίγο κάτι που είναι ήδη πολύ γνωστό τότε προκαλείς την προσοχή του κοινού επειδή δημιουργείς κάτι ολότελα παράξενο. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να θέλουν να μάθουν περισσότερα για το μήνυμα που θέλεις να περάσεις».
Πηγή: theartfoundation