της Βέρας Σιατερλή

Στις 12 Μάρτιου του 2011 για πρώτη φορά με την ευκαιρία της 100ης Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας[1] καθιερώνεται από το κόμμα της γερμανικής αριστεράς το ετήσιο βραβείο γυναικών Clara Zetkin[2]. Περισσότερα από 100 χρόνια έχουν κυλίσει από την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Από τότε κρίσιμα αιτήματα των γυναικείων κινημάτων παραμένουν ανεκπλήρωτα. Το βραβείο, καθιερώνεται ως φόρος τιμής στα εξαιρετικά επιτεύγματα των γυναικών στην κοινωνία και την πολιτική.

Η απόδοση τιμής στις γυναίκες σκοπό έχει να τις ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν τις δικές τους ικανότητες και δυνάμεις για μια πιο δίκαιη κοινωνία με σεβασμό για τα δικαιώματα και συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο χώρο. Η Αριστερά (Die Linke) αναγνωρίζει τους αγώνες της Clara Zetkin και την τιμά δίνοντας το όνομά της στο ετήσιο βραβείο, προωθώντας ένα πρόγραμμα / πρωτοβουλία που βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην κοινωνία και προτείνει παράδειγμα για να εμπνεύσει  τις άλλες γυναίκες.

Μέχρι τώρα το Διεθνές βραβείο γυναικών Clara Zetkin  απονεμήθηκε στην φεμινίστρια δημοσιογράφο Florence Hervé (2011) και στην Esther Bejerano (2012), που είναι μια από τις γυναίκες αντιφασίστριες που έχουν επιβιώσει από το ολοκαύτωμα, καθώς και στην ομοσπονδιακή βουλευτίνα Diva Gastélum Bajo για τον αδιάλειπτο αγώνα της υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων. Το 2013 τιμήθηκε η κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Frigga Haug. Επίσης απονέμεται και σε κάποιες γυναικείες καμπάνιες. Ταυτόχρονα με το βραβείο Clara-Zetkin τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, επιδιώκεται η μέρα αυτή όλο και περισσότερο να ανακτήσει την πολιτική της βαρύτητα  στη συνείδηση του κοινού ως μέρα αγώνα και να βγει από την αφάνεια.



[1] Η Γερμανίδα κομμουνίστρια Clara Zetkin, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος. Μεταξύ άλλων, υπήρξε επικεφαλής του προλεταριακού κινήματος των γυναικών της Γερμανίας και δούλεψε στις διεθνείς σοσιαλιστικές οργανώσεις των γυναικών, ενώ από το 1921 ήταν μέλος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ΄ Κομμουνιστικής Διεθνούς και επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Στη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, πρότεινε να καθιερωθεί η 8η του Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Στη διάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 100 γυναίκες από 17 χώρες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων, σοσιαλιστικών κομμάτων και γυναικείων εργατικών σωματείων, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων τριών εκλεγμένων γυναικών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, που χαιρέτησαν την πρόταση Ζέτκιν με ομόφωνη έγκριση και το αποτέλεσμα ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

[2] Η Clara Zetkin γεννήθηκε στο Wiederau της Σαξονίας στις 5 Ιουλίου 1857. Γνώρισε και ασπάστηκε τον Σοσιαλισμό και τον Φεμινισμό κατά την διάρκεια των σπουδών της στην Γυναικεία Παιδαγωγική Ακαδημία της Λειψίας. Το 1881 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Παντρεύτηκε τον μαρξιστή Ossip Zetkin, έναν εξόριστο Ρώσο επαναστάτη, που πέθανε από φυματίωση το 1889, με τον οποίο και απέκτησαν 2 παιδιά. Το 1919 η Clara Zetkin συμμετείχε στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Από διάφορες θέσεις μάχεται δυναμικά, κατά τη διάρκεια της ζωής της, τον ρατσισμό, τις έμφυλες διακρίσεις, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Η Clara Zetkin, ήταν επιφανής παράγοντας του Γερμανικού και του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος. Ήταν επικεφαλής του προλεταριακού κινήματος των γυναικών της Γερμανίας και δούλεψε στις διεθνείς σοσιαλιστικές οργανώσεις των γυναικών, ενώ από το 1921 ήταν μέλος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς και επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Πέθανε εξόριστη στην Μόσχα στις 20 Ιουνίου 1933.