Σε μια απόφαση – «σταθμό» για τα ήθη της Τυνησίας κατέληξε τη Δευτέρα δικαστήριο της χώρας: Δυο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε εφτά χρόνια φυλακή για τον βιασμό μιας νεαρής γυναίκας. Ενας τρίτος αστυνομικός καταδικάστηκε να πληρώσει 20.000 δηνάρια πρόστιμο (9.000 )ευρώ για εκβιασμό.
Αν και η καταδίκη ενός βιαστή είναι σπάνιο φαινόμενο σε μια συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για όργανο της τάξης, τόσο το θύμα όσο και οι δικηγόροι του βρίσκουν τις ποινές υπερβολικά επιεικείς.
Η ιστορία της Μεριέμ Μπεν Μοχάμεντ συγκλόνισε την κοινωνία της Τυνησίας και έφτασε να γίνει μείζον πολιτικό θέμα. Ο Γολγοθάς της 29χρονης γυναίκας, φοιτήτριας οικονομικών, ξεκίνησε ένα βράδυ στις αρχές Σεπτέμβρη του 2012. Η Μεριέμ (δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα) βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με τον αρραβωνιαστικό της σε προάστιο της Τύνιδας, όταν δέχτηκαν επίθεση από τρεις αστυνομικούς. Οι δύο βίασαν επανειλημμένα τη νεαρή γυναίκα, ενώ ο τρίτος οδήγησε υπό την απειλή όπλου τον συνοδό της σε ΑΤΜ τράπεζας όπου προσπάθησε να του αποσπάσει χρήματα.
Από θύμα κατηγορούμενη
Το ζευγάρι κατάγγειλε το συμβάν, αλλά, αντί να βρει το δίκιο του, κόντεψε να καταλήξει το ίδιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου! Οι τρεις δράστες όχι απλά αρνήθηκαν τον βιασμό, αλλά κατέθεσαν ότι πέτυχαν το ζευγάρι σε “απρεπή στάση” . Εν συνεχεία, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον τους για “προσβολή της δημοσίας αιδούς”, αδίκημα που τιμωρείται με εξάμηνη φυλάκιση.
Η αντεπίθεση αυτή εξαγρίωσε την κοινή γνώμη μιας χώρας που έζησε την πρώτη αραβική άνοιξη και είχε μόλις βρει από το τυραννικό καθεστώς του Μπεν Άλι. Πολλά κομμάτια της κοινωνίας, με πρώτες τις γυναίκες, κατηγόρησαν την κυβέρνηση στην οποία τότε βρίσκονταν οι Ισλαμιστές του κόμματος Ennahda ότι επιχειρεί να πλήξει τα δικαιώματά τους. Υστερα από αρκετές εβδομάδες έντονων διαμαρτυριών και διεθνούς κινητοποίησης, ο τότε πρόεδρος της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι ζήτησε δημόσια συγγνώμη από το ζευγάρι για την ταλαιπωρία που υπέστη και η εναντίον τους δίωξη μπήκε στο αρχείο.
Ωστόσο, η ζωή της Μεριέμ είχε σημαδευτεί για πάντα. Η νεαρή γυναίκα, το πραγματικό όνομα και η φωτογραφία της οποίας δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα, αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα της. Σήμερα ζει μαζί με τον αρραβωνιαστικό της στη Γαλλία, “ένα μέρος”, όπως λέει η ίδια, “όπου δεν είμαι απλά ένα θύμα”.
“Μπορεί οι ποινές να μην είναι οι πιο αυστηρές που υπάρχουν”, σχολιάζει ο Μαρτέν Πραντέλ, ο γάλλος δικηγόρος της γυναίκας, “θα πρέπει ωστόσο να εξηγήσουμε στη Μεριάμ ότι το πρόβλημά της εισακούστηκε, οι δράστες παρόλα αυτά καταδικάστηκαν και η περίπτωσή της ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες να καταγγείλουν τους βιαστές τους”.
Πηγή: iefimerida