του Γιάννη Μπασκάκη

Μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ρατσιστική βία έστειλε χθες το Γ΄Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάζοντας με βαριές ποινές τους δράστες της άγριας χρυσαυγίτικης επίθεσης εναντίον δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο, την 28η Οκτωβρίου του 2011 στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Από τους τρεις κατηγορουμένους ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και ο Alexander Steven James καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών και ο Γιώργος Φουρνάρος σε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών για τις κατηγορίες της ληστείας κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας, καθώς επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ολοι χωρίς αναστολή και με στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 3 χρόνια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής και δείχνει για άλλη μια φορά το modus operandi της ναζιστικής οργάνωσης. Οπως κατέθεσαν στο ακροατήριο οι δύο παθούσες, τις περικύκλωσε 10μελής ομάδα με επικεφαλής τον Μπαντέμη, ο οποίος πρώτα τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες τους ζήτησε ταυτότητες. Εκείνες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε άρχισαν να τις βρίζουν αποκαλώντας τες «καριόλες Αλβανίδες», με τον Μπαντέμη να χαστουκίζει τη μία και τον Φουρνάρο να την φτύνει και να χτυπάει την άλλη με κλομπ στο κεφάλι.

Μόνος στο εδώλιο

mpantemis_1

Ο πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Μπαντέμης Ο Παναγιώτης Μπαντέμης ποζάρει στον φακό και δίνει τηλεοπτική συνέντευξη ως πυρηνάρχης της Χ.Α. | πηγή jailgoldendawn

Ολα τα μέλη της ομάδας, αφού έριξαν κάτω τις δύο μεσήλικες γυναίκες, άρχισαν να τις χτυπούν βάναυσα με γροθιές, με κλoτσιές και με λοστούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του περιστατικού απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό και αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης. Από τους δράστες συνελήφθησαν μόνο οι πέντε και από αυτούς οι δύο ήταν ανήλικοι και καταδικάστηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Από τους τρεις κατηγορουμένους της χθεσινής δίκης μόνο ο Μπαντέμης εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ο Φουρνάρος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ενώ ο James καταδικάστηκε ερήμην. Ο Μπαντέμης ισχυρίστηκε ότι μετά την αποχώρηση της κοπέλας του, με την οποία είχαν πάει μαζί στην παρέλαση, βρέθηκε σε μεγάλη παρέα, στην οποία συνυπήρχαν οι τρεις κατηγορούμενοι, οι δύο ανήλικοι καταδικασθέντες και άλλοι δύο που δεν συνελήφθησαν.

Για τον εαυτό του λοιπόν ισχυρίστηκε ότι την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μακριά από το περιστατικό, ωστόσο σε απόσταση που μπορούσε να δει τον ξυλοδαρμό των γυναικών και κατηγόρησε για την επίθεση άλλα μέλη της παρέας του και συγκεκριμένα τον ένα ανήλικο και τους δύο μη συλληφθέντες.

Επίσης ο Μπαντέμης αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει μόνιμος υπαξιωματικός του στρατού και τώρα είναι σε μονάδα της εθνοφυλακής, ενώ ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν έχει καταδιώξει δύο ληστείες, βοηθώντας την αστυνομία. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ούτε καταδίωξε τους θύτες των δύο γυναικών, ούτε καν κάλεσε την αστυνομία, διότι πολύ απλά -όπως επισήμανε η εισαγγελέας- ήταν ανάμεσα στους επιτιθέμενους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαντέμης δήλωνε το 2010 ότι η Χρυσή Αυγή -στην οποία ήταν πυρηνάρχης- «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», δηλαδή τον ναζισμό και ότι ο Χίτλερ είναι «ιστορικό πρόσωπο», γιατί «εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού, έτσι όπως έπρεπε» («Εφ.Συν.», 15/06/2015, «Στο σκαμνί ο πρώην πυρηνάρχης Δράμας»).

Φουρνάρος-James

Ο Γιώργος Φουρνάρος, ο οποίος συνελήφθη έχοντας πάνω του κλομπ και αλυσίδα, είχε προανακριτικά καταθέσει ότι το κλομπ το κουβαλούσε επειδή φορούσε μπλούζα του Ολυμπιακού και φοβόταν μην του επιτεθούν «Παναθηναϊκοί», ενώ την αλυσίδα την έχει λέει για κομπολόι. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο ίδιος, αλλά η μητέρα του ως μάρτυρας, η οποία κατέθεσε ότι ο γιος της πάσχει από επιληψία βαριάς μορφής και ότι το κλομπ το είχε για ασφάλεια, επειδή τον είχαν ληστέψει στο παρελθόν, ενώ την αλυσίδα για «μαγκιά», καθώς ήταν «ροκάς».

Εύλογη σ’ αυτό το σημείο ήταν η απορία της εισαγγελέως σχετικά με το αν η χρήση του κλομπ θα οδηγούσε σε έξαρση του προβλήματος επιληψίας. Αξιοσημείωτη όμως ήταν και η παρουσία του συνηγόρου του Φουρνάρου, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης επιχειρούσε να απαξιώσει τα θύματα με ειρωνείες και με επιφωνήματα περί δήθεν στημένων καταθέσεων και ψεμάτων, ενώ ζητούσε οι παθούσες να κρατηθούν για ψευδορκία! Το αποτέλεσμα ήταν η πρόεδρος να διακόψει για μισή ώρα λόγω «έλλειψης σεβασμού στη διαδικασία» από μέρους του δικηγόρου.

Οσο για τον καταδικασθέντα ερήμην James, σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αναγνωρίζεται ως χρυσαυγίτης στρατολογητής παιδιών στην Καλλιθέα και συμμετέχων σε επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, αντιρατσιστών ή ατόμων που μπορεί απλώς να είχαν μακριά μαλλιά.

Δικαίωση

Για τις δύο γυναίκες από τη Βόρεια Ηπειρο πάντως, η καταδικαστική απόφαση αποτελεί σημαντική δικαίωση, καθώς όπως λένε στην «Εφ.Συν.»: «Μετά την επίθεση ήμασταν άρρωστες από φόβο. Κυκλοφορούσαμε παντού γυρίζοντας το κεφάλι μήπως μας ξαναχτυπήσουνε, εμάς και τα παιδιά μας. Μας το έκαναν αυτό γιατί είναι ρατσιστές. Και είναι βίαιοι. Πολύ βίαιοι. Δικαιωθήκαμε όχι μόνο για μας αλλά για όλα τα θύματα».

«Μπορεί μεν να μην καταγνώστηκε ρατσιστικό κίνητρο (τουλάχιστον με την αναγνώριση της επιβαρυντικής περίστασης του 79 παρ.3 Π.Κ. που ίσχυε το 2011), αλλά η έλλειψη αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση φανερώνει ότι το δικαστήριο συνεκτίμησε τη βαναυσότητα των εγκλημάτων και την επικινδυνότητα των δραστών. Νομίζω ότι το ύψος των ποινών έδειξε ότι αυτού του είδους οι πράξεις δεν μπορούν να είναι ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κερασιώτης, συνήγορος της πολιτικής αγωγής και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών