Δελτίο Τύπου της Via Campesina για την 8η Μάρτη, 2014
Harare, 7 Μαρτίου 2014
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό, την πατριαρχία και για τα δικαιώματά μας!
Αύριο, 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Via Campesina επαναβεβαιώνει την αντι-καπιταλιστική και αντι-πατριαρχική στάση της. Εκφράζουμε την σταθερή απόφαση μας να παλέψουμε και να βγούμε στον δρόμο διαμαρτυρόμενες για ένα νέο όραμα του κόσμου, με βάση τις αρχές του σεβασμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ελευθερίας. Είμαστε αποφασισμένες να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τις εργαζόμενες γυναίκες των αγροτικών και αστικών περιοχών.
Ο πρώτος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Εργασίας των Γυναικών (τώρα Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας) πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 1911 στην Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ελβετία, με συλλαλητήρια στα οποία οι γυναίκες απαίτησαν το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα να κατέχουν δημόσιο αξίωμα, το δικαίωμα να εργάζονται και για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου.
Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, περισσότερες από 140 εργαζόμενες γυναίκες, ως επί το πλείστον μετανάστριες, πέθαναν σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Αυτή η καταστροφή είχε τεράστια επίδραση στην εργατική νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στους επόμενους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, κατά την οποία γίνεται αναφορά στις συνθήκες εργασίας που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν.
Από τότε μέχρι σήμερα οι γυναίκες ακούραστα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Η σημερινή κοινωνία, καπιταλιστική και πατριαρχική, στηριζόμενη στη διάκριση και την εκμετάλλευση, όχι μόνο των φυσικών πόρων και της γης, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης φυλής, χτίζει τον πλούτο και την ανάπτυξή της σε μια ανισότητα η οποία μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται απαραίτητη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι γυναίκες της υπαίθρου, οι εργάτριες, οι αγρότισσες και οι γυναίκες ιθαγενείς, βρισκόμαστε σε ακόμη πιο υποδεέστερη μοίρα, εξαιτίας του απλού γεγονότος ότι είμαστε γυναίκες: διπλά εκμεταλλευόμενες, διπλά καταπιεσμένες.
Η βία προς τις γυναίκες, είτε είναι σεξουαλική, είτε σωματική ή ψυχολογική, είναι ευρύτατα διαδεδομένη στις κοινωνίες μας. Μια πρόσφατη έρευνα στην Ευρώπη έδειξε ότι το 1/3 των γυναικών έχουν αντιμετωπίσει τη βία με βάση το φύλο. Οι σημερινές περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και οι οπισθοδρομικές αλλαγές στα δικαιώματα αναπαραγωγής είναι μορφές βίας κατά των γυναικών.
Εμείς οι γυναίκες αγωνιζόμαστε σκληρά για να αλλάξουμε τις κοινωνίες μας και να απαιτήσουμε την αποκατάσταση και την κατάργηση όλων των σεξιστικών πρακτικών. Ένα παράδειγμα είναι ο αγώνας στην Ασία για την αποκατάσταση και την αναγνώριση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον ιαπωνικό στρατό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι γυναίκες συστηματικά αναγκάζονταν να εργαστούν ως σκλάβες του σεξ. Ακόμα και σήμερα ο οργανωμένος βιασμός συμβαίνει σε εμπόλεμες ζώνες και αποτελεί μια από τις πιο φρικτές μορφές βίας κατά των γυναικών.
Ως Via Campesina θα ενισχύσουμε την εκστρατεία μας για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.
Οι αγώνες μας και η δράση μας για την Κυριαρχία της Τροφής (διατροφική αυτάρκεια) έχει δώσει σ’ εμάς τις γυναίκες την ευκαιρία να κάνουμε ορατή την ιστορική συμμετοχή μας στην ανάπτυξη των διατροφικών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα και τον ρόλο που έχουμε διαδραματίσει από τότε που επινοήθηκε η γεωργία. Ο ρόλος αυτός συνδέεται στενά με τη συλλογή και τη διάδοση των σπόρων και την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και του γενετικού πλούτου, καθιστώντας μας τους βασικούς συναισθηματικούς και ηθικούς πυλώνες της κοινωνίας.
Οι αγρότισσες και οι εργάτριες γης, οι γυναίκες ιθαγενείς και οι γυναίκες της υπαίθρου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της φύσης, τη Μητέρα Γη, τα τρόφιμα και την Κυριαρχία της Τροφής. Εμείς θα τα υπερασπιστούμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τη βία σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκφάνσεις της, ενάντια στις πολυεθνικές εταιρείες και απέναντι σ’ ένα αυτοκαταστροφικό σύστημα εκμετάλλευσης.
Οι γυναίκες και οι άνδρες της Via Campesina απαιτούν τη δημιουργία χώρων συζήτησης και ανταλλαγής όπου θα μπορούν να αναπτύξουν ισχυρά εργαλεία για μια πολύμορφη και πλουραλιστική κοινωνία: εργαλεία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ενάντια στα πολιτικά και πολιτισμικά ιδεώδη που μπλοκάρουν την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων.
Οι οργανωμένες γυναίκες της υπαίθρου έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οπισθοδρόμησης στην πρόοδο και τις νίκες που έχουν πετύχει, και ακόμη λιγότερο στη νοοτροπία των γυναικών. Συνεχίζουν να αγωνίζονται για την «κυριαρχία της χώρας τους, της γης τους και του κορμιού τους», λέγοντας «όχι» στη βία κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της.
Απαιτούμε ισότητα στα δικαιώματα, σεβασμό της πολιτισμικής, έμφυλης και εθνοτικής πολυμορφίας, κοινωνική δικαιοσύνη για όλα τα έμβια όντα και το αναφαίρετο δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη διαδικασία μας για τη συλλογική διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης με στόχο τη δημιουργία της βάσης για τον «Λαϊκό Φεμινισμό της Υπαίθρου».
Παγκοσμιοποίηση του αγώνα, παγκοσμιοποίηση της ελπίδας
μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα
Διαβάστε ακόμα
La Via Campesina: η διατροφική αυτάρκεια και ο παγκόσμιος φεμινιστικός αγώνας