Κάλεσμα συμμετοχής
Πράξεις ρατσισμού και βίας, ψυχολογικής, σωματικής και άλλης φύσης, προβληματίζουν βαθιά πολλές/πολλούς από τους συμμετέχοντες στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός στο κέντρο της Αθήνας, στο Ψυρρή αλλά και πολλούς/πολλές από τους κατοίκους της πόλης. Τα σώματα μας ευάλωτα στην Αθήνα του σήμερα και η πόλη βίαια και επισφαλής. Υπάρχουν τρόποι να εκφραστούμε γύρω από τα ζητήματα αυτά, που, πως, πότε; Υπάρχουν τρόποι (και ποιοι) να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη πόλη;
Στα 3 χρόνια που έχει ξαναζωντανέψει ο χώρος του Εμπρός έχουν γίνει 2 queer festivals, και δράσεις σχετικά με θέματα ταυτότητας, φύλου και σεξουαλικότητας, με προσπάθεια να ενώσουμε ποικίλες προσεγγίσεις θεωρητικές, καλλιτεχνικές, και ακτιβιστικές για μια δημόσια συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά, που συχνά αποσιωπούνται. Μέσα στις ως τώρα δράσεις μέρος του 1ου queer festival ήταν και ένα πειραματικό πάνελ-συζήτησης performance το Μάη 2013 με τίτλο “Αρχιτεκτονική, χώρος, φύλο, σεξουαλικότητα, queer, παρουσία” στη μνήμη του αρχιτέκτονα Γιώργου Μαρνελάκη (1975-2013), που έκανε σημαντική έρευνα και δίδαξε γύρω από τη σχέση του χώρου με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.
Έπειτα από τα επεισόδια βίας του φετεινού καλοκαιριού και την πρόσφατη και επίκαιρη έκδοση 7 κειμένων του Γ. Μαρνελάκη “Στενές επαφές φύλου, σεξουαλικότητας και χώρου” εκδόσεις Futura –Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιχειρούμε να οργανώσουμε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός (το πιθανότερο τέλος Νοέμβρη) μία ημερίδα με εισηγήσεις, δράσεις, performances και εγκαταστάσεις με αφορμή αυτά τα κείμενα. Τα κείμενά του, στο σύνολό τους σχετίζονται με μια ριζοσπαστική πολιτιστική αλλαγή και με την τροποποίηση δεδομένων για να δημιουργηθεί κάτι καινούριο, για “την αναδημιουργία της πόλης ως απελευθερωτικό τόπο”. Αναφέρονται στη σωματικότητα των δρόμων της Αθήνας όπως η οδός Αθηνάς, στη πόλη του AIDS ως μια μεταφορά στην παγκοσμιότητά της και μια αφορμή για να ξεκινήσουν σκέψεις για τις πόλεις, στη χωρικότητα του δημόσιου σεξ που εμφανίζεται ως εξάρθρωση της πόλης όπως τη γνωρίζουμε και ως αφορμή για κατι καινούριο, απρόβλεπτο και απροσδόκητο, για τις γκει κουλτούρες και τη κανονίστικότητά που μπορούν να προσλάβουν ώστε να αντιτίθονται στην πολυπλοκότητα της ίδιας της αστικής ζωής και απέναντι στους/στις ίδιους τους/τις ομοφιλόφιλους/ες. Αντιθετα αυτό που προτείνεται είναι τέτοιες κουλτούρες και κοινότητες να γίνουν κατανοητές ως ανοιχτές προς το μη αφομοιωμένο αλλο (Young). Άλλα θέματα που θίγονται είναι η σημασία του να γράφει κάποιος από το περιθώριο, το φύλο και η σεξουαλικότητα ως δύο τομείς που δεν μπορούν να μελετηθούν χωριστά κ.ά.
Εάν θέλετε να συμμετέχετε στείλτε μας mail στο embrostheater0@gmail.com. Μέσα στον Οκτώβρη (μάλλον στις αρχές) θα γίνει η πρώτη συνάντηση προετοιμασίας όπου θα βγει ημερομηνία συνάντησης στο www.embros.gr . Η πρώτη συνάντησή μας θα είναι μία συζήτηση γύρω από τα 7 κείμενα του βιβλίου.
Ελεύθερο Aυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
(Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή (σταθμός μετρό Μοναστηράκι).
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στις εκδόσεις futura, Χαριλάου Τρικούπη 72, ή στα βιβλιοπωλεία.