της Λίτσας Στέρπη
Το γνωρίζουμε καλά. Το διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα πανίσχυρο χώρο επικοινωνίας και εμφανίζεται πλέον ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας, προσφέροντας τα πάντα –σχεδόν- δωρεάν. Μια από τις αμφιλεγόμενες αλλά ωστόσο ιδιαίτερα δημοφιλείς υπηρεσίες είναι και η δωρεάν διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο εύκολη η χρήση και παρουσίαση «ερασιτεχνικού» πορνό, από ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Χιλιάδες σάιτς οργώνουν το διαδίκτυο και προσφέρουν δωρεάν άφθονο πορνογραφικό υλικό πάσης φύσεως.
Αυτή η απρόσμενη μέχρι πριν λίγα χρόνια εξέλιξη, είχε ένα επίσης μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Γιγαντιαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επαγγελματικής και κάποτε σούπερ προσοδοφόρας βιομηχανίας του πορνό, πλήττονται πλέον σοβαρά.
Η κρίση του… «κλάδου» ανέδειξε άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή. Για πρώτη φορά η βιομηχανία του πορνό έλαβε σοβαρά υπόψη της τον γυναικείο παράγοντα. Οι γυναίκες πια, διεκδικούν ίση αντιμετώπιση με τους άντρες ακόμα και στον –άβατο έως τώρα- χώρο της βιομηχανίας πορνό. Οι «σκληρές σκηνές» που συνήθως, υποδηλώνουν πλήρη υποταγή της γυναίκας στον άντρα, αντικαθιστώνται με άλλες, ηπιότερου σεξ, όπου οι γυναίκες έχουν ίσο αν όχι πιο ενεργό ρόλο.
Η νέα αυτή πραγματικότητα γεννά ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα: Μπορεί πια να γίνει κοινωνικά αποδεκτό το επάγγελμα της πορνοστάρ;
Εδώ οι απόψεις διίστανται και η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πολλοί υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο «επάγγελμα» υποβιβάζει τον ρόλο της γυναίκας, ενώ οδηγεί τους θεατές στο συμπέρασμα πως η ίδια δεν έχει καμιά εξουσία στο σώμα της, εμφανίζοντας την σαν ένα αποκλειστικά σεξουαλικό αντικείμενο. Μέσω αυτού του ρόλου η γυναίκα υποβιβάζεται σε εικόνα, εμφανίζεται ως προϊόν και τελικά λειτουργεί ως μηχανή παραγωγής χρημάτων.
Και ο αντίλογος
Στον αντίποδα βρίσκεται η άποψη, πως αυτό το “επάγγελμα” οδηγεί την γυναίκα στο να ανακαλύψει τον εαυτό της και την σεξουαλικότητα της, ενώ αποδέχεται και αγαπάει το σώμα της.
Αμερικανοί επιστήμονες στα πλαίσια έρευνας για την σεξουαλική συμπεριφορά και την βιομηχανία πορνό, συμπέραναν ότι οι γυναίκες «πορνοστάρς» έχουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα από τις υπόλοιπες… θνητές . Στη ίδια έρευνα υποστηρίζεται ότι η δουλειά που κάνουν αναπτερώνει το ηθικό τους, καθώς αποκτούν περισσότερη εκτίμηση για τον εαυτό τους και το σώμα τους, αποσπώντας τον θαυμασμό των ανδρών. Με βεβαιότητα επίσης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα ζευγάρια που παρακολουθούν μαζί μια ερωτική ταινία θα βελτιώσουν σημαντικά την σεξουαλική τους ζωή .
Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η αυξανόμενη παρουσία πολλών γυναικών στη βιομηχανία του πορνό θεάματος, όχι μόνο από την θέση της «ηθοποιού». Δεκάδες είναι πια οι γυναίκες που εμφανίζονται στη θέση του σκηνοθέτη ή φωτογράφου ακόμα και παραγωγού των ταινιών. Χωρίς να διαφαίνεται ότι οι «σκληρές» ταινίες πορνό θα αποτελέσουν παρελθόν, είναι εμφανής η στροφή στη περισσότερο «ερωτική» ταινία που αποστασιοποιείται από την κυριαρχία του χυδαίου. Άλλη μία ένδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται να απενοχοποιηθεί το επάγγελμα της πορνοστάρ.
Πηγή: the insider