της Σίσσυς Βωβού

Ο στόχος της υποψηφιότητάς μου ήταν να αναδείξω, με το συμβολικό τρόπο της κατάθεσης υποψηφιότητας, κάποια ζητήματα δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοκρατία του φύλου. Η υποψηφιότητα αυτή, όπως τόνισα σε πολλές ευκαιρίες, δεν ήταν ανταγωνιστική σ’ αυτήν του Αλέξη Τσίπρα.

Οι φεμινίστριες έχουμε υποστηρίξει διαχρονικά ζητήματα δημοκρατίας, ορμώμενες πάντα από το γεγονός ότι οι γυναίκες παραγκωνιζόμαστε με διάφορους τρόπους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες,. Τα αιτήματά μας φυσικά δεν περιορίζονται στη δημοκρατία φύλου, αλλά αυτό είναι το ισχυρό κίνητρο που μας ωθεί σε γενικότερα αιτήματα δημοκρατίας.

Ανέλυσα σε δύο προσυνεδριακά μου άρθρα τα θέματα αυτά, που βρίσκονται δημοσιευμένα στην Αυγή, στο Left.gr και στο www.fylosykis.gr, και φυσικά πολύ περισσότερη ανάλυση έχει γίνει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων από το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί και πρέπει να γίνει στο μέλλον.

Στο συνέδριο έθεσα συγκεκριμένη πρόταση για το καταστατικό, η οποία έλεγε ότι, πρώτον, δεν χρειαζόμαστε πρόεδρο στο κόμμα, αλλά εκπρόσωπο της Κεντρικής Επιτροπής, που πρέπει να αποτελείται από δύο πρόσωπα (τουλάχιστον), έναν άνδρα και μια γυναίκα, με τη μορφή της συνεργασίας για να συμβολίζεται η ισόρροπη παρουσία των δύο φύλων. Ο/Η εκπρόσωπος και αναπληρωτής/ααπληρώτρια ή συν-εκπρόσωπος θα εκλέγεται, φυσικά, από την Κεντρική Επιτροπή. Οι προτάσεις για αναπληρωτή/αναπληρώτρια ή συνεκπρόσωπο, συνάδουν με τις θεσμίσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πρόταση δεν πλειοψήφησε και δεν πέρασε. Το συνέδριο έκρινε ότι το κόμμα μας πρέπει να έχει πρόεδρο.

Η επόμενη ψηφοφορία έγινε για το αν ο/η πρόεδρος θα έπρεπε να εκλέγεται από το συνέδριο ή από την Κεντρική Επιτροπή, και πλειοψήφησε ότι πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο, όπως και έγινε, και στην εκλογική διαδικασία για πρόεδρο πλειοψήφησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ποσόστωση των γυναικών για όλα τα όργανα κατέληξε μετά από ψηφοφορίες να γίνει αποδεκτή στο ένα τρίτο, σε αντίθεση με την πρόταση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής για ισόρροπη εκπροσώπηση, με κατώτατο όριο το 40%. Έχουμε δηλαδή μια υποχώρηση από την προηγούμενη ρύθμιση που έλεγε 40% με κατώτατο όριο το 35%, που είχε κατοχυρωθεί στην πρώτη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, το 2010.

Θεωρώ ότι η απόφαση να έχει το κόμμα μας πρόεδρο και πολλές άλλες αποφάσεις που ελήφθησαν, όπως για παράδειγμα η ποσόστωση των γυναικών, δεν συνάδουν με τις γενικότερες δημοκρατικές μας ευαισθησίες και θέλω να υπογραμμίσω ότι μια απόφαση που λαμβάνεται δημοκρατικά δεν είναι απαραίτητα μια δημοκρατική απόφαση.

Τέλος, να επαναλάβω ότι η υποψηφιότητα αυτή ήταν επιλογή και απόφαση που ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις και συνεργασία με αρκετές φεμινίστριες και δεν εκπροσωπούσε κάποιο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε ακόμα

Η Δημοκρατία Φύλου στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Θα υπάρξει δημοκρατία φύλου στον ΣΥΡΙΖΑ?