Η κοινωνία μένει άφωνη με τα πρόσφατα περιστατικά κατά μεταναστριών, τόσο υπηκόων τρίτων χωρών όσο και κρατών μελών της ΕΕ. Τα περιστατικά αφορούν την παράνομη απέλαση γυναίκας από την Ουκρανία, ενώ είναι αναγνωρισμένο θύμα εμπορίας ανθρώπων, την παράνομη απέλαση γυναίκας από τη Ρουμανία, ενώ εκδόθηκε διάταγμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αποτροπή απέλασης της, και τέλος τον ξυλοδαρμό άλλης γυναίκας από τη Ρουμανία, εγκύου, με αποτέλεσμα να αποβάλει το μωρό.
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας:
Η γυναίκα από την Ουκρανία είναι αναγνωρισμένο θύμα εμπορίας ανθρώπων, η οποία βοήθησε το κράτος να οδηγήσει ιδιοκτήτη καμπαρέ στη φυλακή. Αντί για επαναπατρισμό του θύματος με ασφάλεια, όπως εξάλλου ορίζεται στην κυπριακή νομοθεσία και όλες τις διεθνείς συμβάσεις που η Κύπρος έχει κυρώσει, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης προσχώρησαν στην απέλασή της.
Η γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην Κύπρο από το 2006, είχε συλληφθεί για απέλαση επειδή θεωρήθηκε ύποπτη για τέλεση εικονικού γάμου. Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως απέτρεψε την απέλασή της με διάταγμα του. Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, με τη συμφωνία του Υπουργού Εσωτερικών εξέδωσε εκ νέου διάταγμα σύλληψης και απέλασης με αποτέλεσμα να απελαθεί, αγνοώντας πλήρως το διάταγμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αναφορικά με τον ξυλοδαρμό της εγκύου γυναίκας από τη Ρουμανία, έγινε πριν από μερικούς μήνες αλλά το περιστατικό πέρασε απαρατήρητο. Συγκεκριμένα, η έγκυος γυναίκα κτυπήθηκε από αστυνομικούς ενώ βρισκόταν σε αστυνομικό σταθμό, λόγω κατ΄ισχυρισμό αντιδραστικής συμπεριφοράς της προς τους αστυνομικούς , με αποτέλεσμα να χάσει το μωρό της.
Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω περιστατικά αποτελούν κατάχρηση εξουσίας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της Αστυνομίας, η οποία κατάχρηση προέρχεται από βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές και σεξιστικές προκαταλήψεις, με αποτέλεσμα να ασκείται πλέον ανοικτά και χωρίς προσχήματα θεσμική βία κατά των μεταναστριών και ευρωπαίων γυναικών. Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω περιστατικά είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά, είναι μια ένδειξη της εκτεταμένης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστριών στην Κύπρο.
Τέτοιες πρακτικές είναι αντίθετες προς την αρχή του κράτους δικαίου και την αρχή της προάσπισης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας.
Ζητούμε από τη Γενική Εισαγγελία, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Αρχηγείο Αστυνομίας να λάβουν όλα τα νόμιμα απαραίτητα μέτρα και να σταματήσει αμέσως η θεσμική βία κατά των μεταναστριών γυναικών. Ταυτόχρονα ανησυχούμε για τη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των δικαιωμάτων των μεταναστριών γυναικών ειδικότερα.
Το Δελτίο Τύπου συνυπογράφουν οι ακόλουθοι οργανισμοί:
• Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
• Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση
• Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ)
• Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης, ΣΤΙΓΜΑ
• Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού