της Suryatapa Bhattacharya
Στις 3 Φεβρουαρίου 2013, στο Νέο Δελχί, ο πρόεδρος της Ινδίας υπέγραψε τους νέους σκληρούς νόμους για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Όμως, ορισμένες ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών τονίζουν ότι η κυβέρνηση το παρατραβά όταν, στους νέους νόμους, περιλαμβάνεται η ποινή του θανάτου για ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν το θύμα σκοτώνεται.
Η Kavita Krishnan, γραμματέας του Παν-ινδικής Ένωσης Προοδευτικών Γυναικών (All India Progressive Women’s Association), είπε ότι η έκδοση των νόμων που υπογράφθηκε από τον Ινδό πρόεδρο, Pranab Mukherjee, αγνοεί τις συστάσεις κατά της θανατικής ποινής που έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο από την αντίστοιχη επιτροπή που έχει είχε συσταθεί για να εξετάσει το θέμα.
Η θανατική ποινή θα ενθαρρύνει τους βιαστές να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να σκοτώσουν ένα θύμα «γιατί δεν θα μπορεί να καταθέσει», είπε η κ. Krishnan την ημέρα της ψήφισης των νόμων.
«Η αυστηρότητα της ποινής δεν σημαίνει δικαιοσύνη για τις γυναίκες», πρόσθεσε. «Η θανατική ποινή δεν ήταν ποτέ στο κέντρο των αιτημάτων των ομάδων γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να βοηθήσει στην απονομή της δικαιοσύνης.»
Η ίδια ανέφερε ακόμα ότι η τριμελής επιτροπή δεν πρότεινε την θανατική ποινή, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένας βιασμός οδηγεί στο θάνατο του θύματος ή το αφήνει σε μια «μόνιμη κατάσταση φυτού». Αντ ‘αυτού, δήλωσε ότι σύμφωνα με την έκθεση «υπάρχει ένας βάσιμος ισχυρισμός ότι η επιβολή της θανατικής ποινής θα είναι μια οπισθοδρόμηση στο πεδίο της καταδίκης και αναμόρφωσης».
Ο ομαδικός βιασμός στις 16 Δεκεμβρίου μιας 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, η οποία αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της, οδήγησε σε μια εθνική οργή και απαίτηση να βελτιωθεί το νομικό οπλοστάσιο της Ινδίας για τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση συγκρότησε τριμελή επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, η οποία προέβη σε συστάσεις προς το ινδικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια κατέθεσε τις συστάσεις της στον κ. Mukherjee.
Η καταδίωξη, η ηδονοβλεψία και οι επιθέσεις με οξύ θα θεωρούνται πλέον αξιόποινες πράξεις βάσει του ποινικού δικαίου. Η ελάχιστη ποινή για βιασμό, βιασμό ανηλίκου, βιασμό από αστυνομικούς ή ένα πρόσωπο με εξουσία θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια από 10, και θα μπορεί να επεκταθεί σε ισόβια χωρίς αναστολή. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας βιαστής έρχεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 7 έως 10 ετών. Παρόλα αυτά, οι συστάσεις της επιτροπής για την αναγνώριση και καταδίκη του συζυγικού βιασμού και την ποινική δίωξη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων που διαπράττουν σεξουαλικές επιθέσεις, δεν έγιναν αποδεκτές
Με βάση τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν ομάδες όπως το Δίκτυο Γυναικών Επιζώντων από Πυροβολισμούς του Manipur (Manipur Women Gun Survivors Network), η έκθεση της επιτροπής συνέστησε οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως αυτές οι οποίες περιπολούν το Κασμίρ και τις βορειοανατολικές πολιτείες της Ινδίας, να τεθούν υπό την εξουσία του ποινικού δικαίου και όχι του στρατιωτικού δικαίου να διώκονται με βάσει το ποινικό δίκαιο και όχι το στρατιωτικό, για ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες για βιασμό από στρατιώτες θα διερευνώνται και θα διώκονται.
«Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που αρνείται δικαιοσύνη στις φωνές των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη βορειοανατολική Ινδία σε θέματα βιασμού και ασφάλειας των γυναικών;» Ρώτησε η Binalakshmi Nepram, ακτιβίστρια και ιδρύτρια του Δικτύου Επιζώντων από Πυροβολισμούς. «Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά και υποβάλαμε τις συστάσεις μας στην Επιτροπή ώστε να εξασφαλίσουμε την ιδιαίτερη ανάγκη που υπάρχει στην εξέταση αυτού του θέματος. ότι αυτό το θέμα θα εξεταστεί.
Η κ. Krishnan προειδοποίησε ότι η θανατική ποινή θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για τα θύματα βιασμού να καταγγείλουν/να μιλήσουν βιασμό. Είπε ότι, στην Ινδία, οι περισσότεροι βιασμοί διαπράττονται από φίλους, συγγενείς ή γνωστούς. Συχνά, η οικογένεια του βιαστή και η κοινότητα θα πιέσει το θύμα να σιωπήσει ή να ανακαλέσει τη δήλωσή της.
“Η πίεση θα διπλασιαστεί από την οικογένεια ώστε να μην καταθέσει μήνυση ή να συνεχίσει μια δικαστική υπόθεση, αν αυτό σημαίνει ότι ένας συγγενής που είναι ο βιαστής που βίασε θα σκοτωθεί,” δήλωσε η κ. Krishnan.
Οι νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ αν το κοινοβούλιο τους επικυρώσει μέσα σε προθεσμία έξι εβδομάδων από την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία αρχίζει 21 Φεβρουαρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο της Ινδίας ζητώντας τη θανατική ποινή για τους έξι άνδρες που κατηγορούνται για το θάνατο της φοιτήτριας, το Δεκέμβριο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό λέγοντας «Δώστε μας Δικαιοσύνης, Κρεμάστε τους βιαστές» και φώναζαν συνθήματα πριν την εικονική αναπαράσταση κρεμάσματος των ανδρών που είναι αντιμέτωποι με δίκη σε ειδικό δικαστήριο στο Νέο Δελχί.
Μετάφραση: Έφη Κοσκώση
Πηγή: The National