Μία ομάδα από 26 άτομα, με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία, ανάμεσα στα οποία είναι τρεις οικογένειες, δύο μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και δύο γυναίκες σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης αφίχθηκαν στην Μυτιλήνη τις τελευταίες μέρες. Προσήλθαν οικοιοθελώς στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν, την Τρίτη 20-11, ώστε να κιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όμως η αστυνομία, σύμφωνα με μαρτυρίες τους, τους μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης χωρίς να τους καταγράψει και τους άφησε εκεί. Άτομα από συλλογικότητες της Μυτιλήνης, που πληροφορήθηκαν την συγκέντρωση τους στο χώρο του λιμανιού, συνάντησαν τους πρόσφυγες και συνομίλησαν μαζί τους. Μετά από πολλές παρεμβάσεις και με την συνδρομή των μελών της αποστολής των Γιατρών χωρίς σύνορα, η μία έγκυος με καταγωγή από την Ερυρθαία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε γιατί η κοπέλα είχε εξαιρετικά χαμηλό αιματοκρίτη που εγκυμονούσε κινδύνους για την ίδια και το έμβρυο.
Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο λιμάνι υπό βροχή για να διανυκτερεύσουν, όπου δέχτηκαν, αργά το βράδυ, επίθεση με πέτρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άγνωστοι σταμάτησε στο χώρο του λιμανιού και οι επιβαίνοντες σε αυτό πέταξαν πέτρες εναντίων των μεταναστών. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί στο μέτωπο η έγκυος γυναίκα που ήταν ανάμεσά τους. Τρομοκρατημένοι οι μετανάστες περιέθαλψαν πρόχειρα τη γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε την επόμενη το πρωί στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί από αυτούς παρέμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα υπό το φόβο νέας επίθεσης.
Ας σημειωθεί ότι στην Μυτιλήνη δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιο ΚΕΠΥ ή άλλος οργανωμένος χώρος κράτησης και οι συλληφθέντες κατά τους τελευταίους μήνες κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στα κατά τόπο κρατητήρια του νησιού και σε container του Λιμεναρχείου . Είναι επίσης δεδομένο ότι οι Αρχές δεν επιθυμούν να επιληφθούν του ζητήματος, ως οφείλουν, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται καθώς, ως φαίνετα, εφαρμόζεται η πρακτική της μακρόχρονης κράτησης σε ακατάλληλους χώρους και σε απάνθρωπες συνθήκες.
Οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι σε θαλάμους κρατητηρίων, δεν προαυλίζονται ποτέ και δεν υπάρχει επαρκής πρόνοια για καθαριότητα. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, σαμπουάν, χαρτί τουαλέττας, καθαριστικά) ενώ έχουν γίνει αναφορές ακόμη και για ανήλικα που κρατούνται σε container στο χώρο του λιμεναρχείου Μυτιλήνης εδώ και τρεις εβδομάδες , η σίτιση των οποίων γίνεται από την Εκκλησία.
Απεργία πείνας ξεκίνησαν από την Τρίτη 20/11 πρόσφυγες που κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι αστυνομικοί, διαμαρτύρονται ανοιχτά από τις αρχές τις εβδομάδας για την αδυναμία τους να κρατούν μετανάστες στους χώρους των κρατητηρίων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και για να μην υπάρξουν άσχημες εξελίξεις, καθώς οι 26 μετανάστες στο λιμάνι είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και στις όποιες ρατσιστικές επιθέσεις, κάτοικοι και συλλογικότητες ζητούν να κινηθεί άμεσα η διαδικασία καταγραφής τους και έκδοσης των απαραίτητων υπηρεσιακών εγγράφων για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, χωρίς να κρατηθούν, δεδομενης της εύλογης αδυναμίας από της αρχές να κρατήσει τους ανθρώπους αυτούς σε κατάλληλους και βιώσιμους χώρους αλλά και του ευάλωτου των συγκεκριμένων περιπτώσεων. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανένας δεν μπορεί να παίζει.
Πηγή: απλωταριά, η διαφορετική φωνή της Χίου