της Ντίνας Μπατζιά
Στην μέγγενη της κρίσης οι άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αλλά και η μητρότητα, καθώς οι προγεννητικοί έλεγχοι έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.
Αυξάνονται οι αμβλώσεις, μειώνονται οι γεννήσεις, ρισκάρεται η ζωή των γυναικών
Όταν με απαξίωση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωνε για νεαρό ζευγάρι ανέργων που υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διακοπή κύησης, “Αυτός ο κύριος είναι άξιος της τύχης του αν έκανε κάτι τέτοιο. Δεν το πιστεύω”, φαίνεται πως δεν είχε υπόψιν του ή έκανε πως δεν ήξερε την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ήξερε καν για τις επίσημες στατιστικές, αλλά και τις καταγγελίες των γιατρών, πως υπάρχει μείωση γεννήσεων, αύξηση των αμβλώσεων, διακοπές κύησης χωρίς ιατρική παρακολούθηση, κίνδυνος στη ζωή των γυναικών που γίνονται μητέρες, ακόμη και τερατογεννέσεις, επειδή το σύστημα υγείας δεν προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε άνεργους-ες, άρα και ανασφάλιστους-ες. Δεν ήξερε και δεν καταλάβαινε, όπως δήλωσε, ότι οι οικονομικές δυσκολίες, το να έχεις γάλα για το παιδί σου, με δύο ανέργους γονείς, είναι μια πραγματικότητα πλέον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπάρχει μείωση των γεννήσεων κατά 10% τη διετία 2009-2011, η UNICEF επίσης κάνει λόγο για σαφή αύξηση των αμβλώσεων την τελευταία πενταετία, με βασική αιτιολογία την αδυναμία γυναικών να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη γέννηση και την ανατροφή ενός παιδιού, λόγω ανεργίας, φτώχειας, έλλειψης ασφάλισης.
Oι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έχουν μειωθεί κατά 5,69 % σε σχέση με το 2011 (100.371 έναντι 106.428), ενώ ο μέσος όρος των αμβλώσεων κάθε χρόνο ανέρχεται σε 300.000. Δηλαδή οι γεννήσεις βρίσκονται στο 1/3 των αμβλώσεων, ή αλλιώς 3 αμβλώσεις για κάθε γέννηση.
Τα νέα ζευγάρια δεν αποφασίζουν να γίνουν γονείς, κι όταν αυτό συμβαίνει από λάθος, προχωρούν σε διακοπή κύησης, πολλές φορές με ανορθόδοξους τρόπους, επικίνδυνους για την υγεία των γυναικών, κι αυτά εντάσσονται στην ανθρωπιστική κρίση, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αλυσιδωτές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής. Όταν η φτώχεια και η ανεργία θερίζουν, δεν μπορείς να επιλέξεις τη ζωή σου.
Μεταξύ των προβλημάτων που δημιουργούνται είναι η επιδείνωση του δημογραφικού,.Η ελληνική κοινωνία χάνει την παραγωγική δύναμή της, τα νιάτα της, ο τόπος μετατρέπεται σε χώρα γερόντων, συντηρικοποιείται.
Για όλα αυτά μίλησε στο ΚΟΚΚΙΝΟ μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαδόπουλος επιμελητής Β΄μαιευτήρας – γυναικολόγος στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας. Ακόμη η Γωγώ Σιαμπαλιώτη, διευθύντρια του Μαιευτικού γυναικολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Αλεξάνδρας, τόνισε την απόγνωση των ανασφάλιστων μεταναστών και ελλήνων που φτάνουν στο νοσοκομείο και δεν έχουν να πληρώσουν όχι τον τοκετό ή την άμβλωση, αλλά ούτε καν βασικές εξετάσεις, ώστε να μην οδηγηθεί η ζωή τους σε κίνδυνο- “κυήσεις υψηλού κινδύνου”. Η Σόνια Μητραλιά από την ομάδα “Γυναίκες για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα”, έκανε λόγο για “κοινωνικό ευγονισμό”, “επιστροφή σε συνθήκες 19ου αιώνα”, για την καμπάνια ενημέρωσης και την επερχόμενη επερώτηση στη Βουλή, ενώ σημειώνει πως “Στόχος είναι οι μητέρες, η απόκτηση ενός παιδιού είναι πλέον προνόμιο μόνο για πλούσιους, πράγμα επικίνδυνο γιατί μας δείχνει ότι ο φτωχός δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει”.
Πηγή: στο Κόκκινο