της Esra Dogan

Είτε είμαστε χοντρές ή λεπτές, ψηλές ή κοντές, ως γυναίκες καλούμαστε να συμμορφωνόμαστε συνεχώς με τα πρότυπα ομορφίας. Άμα δεν καταφέρουμε να φέρουμε το σώμα μας στην αποδεκτή μορφή, θα υπάρξει η σίγουρη συνέπεια της αποδοκιμασίας. Αναμφισβήτητα αυτές που πλήγωνται περισσότερο –κυριολεκτικά, μιας και σχεδόν πάντα υπάρχουν ψυχολογικές, κοινωνικές και καμιά φορά ακόμα και οικονομικές επιπτώσεις- είναι οι πιο παχιές γυναίκες. Έχουμε άραγε ακούσει αρκετές από τις πολλές ιστορίες αυτών των γυναικών, που ακούνε συνεχώς ότι πρέπει να αδυνατίσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την αισθητική τρίτων;

Τις δύο τελευταίες βδομάδες, χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα social media και το hashtag #FatSideStories για να μοιραστούν τις ιστορίες τους, φωτίζοντας την καθημερινή συλλογική εμπειρία του fatshaming, που σπάνια συζητιέται. Το hashtag ξεκίνησε η χρήστρια του twitter Your Fat Friend (@yrfatfriend), καλώντας τις «έτερες χοντρές» να μοιραστούν εμπειρίες από τις σχέσεις τους και την ερωτική τους ζωή.

Έκτοτε, μέσω του #FatSideStories, έχει ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση για το πως η ιδιότητα τους ως παχιές ή χοντρές, έχει επηρεάσει γυναίκες τόσο στις σεξουαλικές και συναισθηματικές τους σχέσεις όσο και σε όλα σχεδόν τα πεδία της ζωής τους. Σχόλια που άκουσαν σε ραντεβού, από φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, ακόμα και από γιατρούς αποκαλύπτουν την σκληρότητα που αντιμετωπίζουν και την μάχη τους με καταπιεστικές συμπεριφορές αστυνόμευσης του γυναικείου σώματος.

fatphobia

Ακολουθούν κάποια από αυτά τα tweets, με τα οποία όλες μπορούμε να ταυτιστούμε κάπου:

Το να σου λένε «δεν είσαι χοντρή, είσαι όμορφη», λες και το ένα αποκλείει το άλλο (Payton Quinn)

Το να μην μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι πως όποτε κάποιος/α σου δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον, το κάνει ως αστείο εις βάρος σου (Mensa)

Ένας ωραίος άντρας που σου λέει ότι σε θέλει αλλά δεν μπορεί να είναι μαζί σου γιατί είσαι χοντρή και δεν θέλει να το μάθουν οι φίλοι του(Kitty Rambles A Lot)

Όταν κάποιος σου λέει «μ αρέσουν τα παχιά κορίτσια», λες και πρέπει να τον χειροκροτήσεις;;; (Alysse Dalessandro)

Όταν ο σύντροφος σου σου λέει πως δεν μπορείς να είσαι από πάνω στο σεξ γιατί είσαι χοντρή και θα τον σκοτώσεις (a+j&j)

Να μου λένε ότι «έπιασα την καλή» επειδή ο άντρας μου είναι αδύνατος κι ωραίος και κατά κάποιο τρόπο τον «εγκλώβισα» επειδή είμαι χοντρή (Kitty Rambles A Lot)

Να περιμένουν όλοι ότι θα λέω πάντα ναι επειδή το να είσαι χοντρή σημαίνει πως δεν σε παίρνει να έχεις κριτίριο (Hayden)

Ο πατέρας μου μού λέει στην ψύχρα ότι κανείς δεν θα με αγαπήσει αν δεν αδυνατίσω. (Mean fat girl)

Το να χρειάζεσαι μια ολόκληρη μέρα να προετοιμαστείς ψυχολογικά πριν φορέσεις σορτσάκι ή φούστα. (Vidushi)

«Είσαι μακράν η καλύτερη ηθοποιός που ‘χω δει αλλά δεν θα σε προσλάβω. Μην ξανάρθεις αν δεν χάσεις 10kg» (Donna Lynne Champlin)

Μου είχε πει ένα παλιό αφεντικό πως πρέπει να φροντίσω την εμφάνιση μου αλλιώς δεν θα πάρω προαγωγή (Amy Gaskins)

Το να φοβάσαι να φας μπροστά σε κόσμο σε δημόσιους χώρους (ambs)

Γελάνε όταν τρως σαλάτα («ποιόν πας να κοροϊδέψεις;») και γελάνε όταν τρως μπέργκερς («άραγε πως κατάντησε έτσι;») (Mary Sweet)

Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την υγεία σου, γιατί όταν χάνεις βάρος λένε «είσαι ωραία» κι όχι «τώρα είσαι υγειής» (Azula)

Το να αναβάλεις ιατρικά ραντεβού επειδή δεν αντέχεις ν ακούσεις άλλο κήρυγμα για το βάρος σου (Steph Brown)

Πήγα στον γιατρό με βήχα και δύσπνοια, μου ‘πε πως φταίει που είμαι χοντρή. Τελικά είχα βρογχίτιδα (MistyNC)

Πηγαίνεις σε ψυχοθεραπευτή για ζήτημα ψυχικής υγείας… «Έχεις σκεφτεί να χάσεις βάρος;» (bad gal teetee ariel)

Το να αναφέρεται το πάχος μου ακόμα και στον δερματολόγο (olivia)

Έχασα 15kg λόγω κατάθλιψης και πνευμονίας. Ο γιατρός μου είπε να συνεχίσω έτσι (Teresa Walstrum)

Λοιπόν, αυτό μάλλον είναι το πιο προβοκατόρικο πράγμα που tweetάρω αυτή τη βδομάδα. Δεν.Πειράζει.Αν.Είσαι.Χοντρή  (@sweden / Ellen)

 

Ναι, το body-shaming μας επηρεάζει όλες, ανεξαρτήτως βιολογικού και κοινωνικού φύλου, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την έντονη μισογύνικη τάση του να στρέφεται κυρίως εναντίον παχύτερων γυναικών. Στην πραγματικότητα είναι ξεκάθαρο πως στα πλαίσια μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που χωρίς ενδοιασμούς παρουσιάζει το γυναικείο σώμα σαν αγαθό προς κατανάλωση και τέρψη των αντρών, το bodyshaming δεν είναι τίποτα λιγότερο από άλλο ένα όργανο καταπίεσης και ελέγχου των γυναικών. Δεν είναι τα γυναικεία σώματα πολύ μεγάλα, αλλά ο μισογυνισμός της κοινωνίας μας.

 

Διαβάστε ακόμα

Σημείωση για τον μήνα Ιούλιο ή Πόσα κιλά ζυγίζει η καταπίεση;