των Ειρήνη Αποστολίδουέρευνα και συγγραφή

και Μουράτ Ισσί– έρευνα και επίβλεψη

Από τη Γαλλία ως το Κουρδιστάν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προς τιμή των τριών δολοφονημένων αγωνιστριών απαιτώντας την πλήρη εξιχνίαση του εγκλήματος. Αφιερωμένη σε αυτές η 8 Μάρτη από τις απανταχού Κουρδικές κοινότητες.

διαδήλωση στην Ισταμπούλ την επαύριο του τριπλού φονικού

Οι τρεις Κούρδισσες αγωνίστριες, Σακινέ(Σάρα) Τζανσίζ, Φιντάν (Ροζμπίν)  Ντογάν και Λεϊλά (Ροναχή) Σαϋλεμέζ δολοφονήθηκαν στις 09/01/13. Τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν στις 10/01/13 στο γραφείο Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στο Παρίσι. Η αυτοψία έδειξε ότι δολοφονήθηκαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται, ενώ ήδη κρατείται ένας άντρας με ύποπτες διασυνδέσεις στην Τουρκία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι  ο δράστης πρέπει να ήταν ήδη στο χώρο κάμποση ώρα πριν τη δολοφονία, ότι τα θύματα δεν αντιστάθηκαν, ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης της εισόδου, αλλά είχε όμως «πειραχτεί» ο μηχανισμός της πόρτας και το κουδούνι, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος ανεπιθύμητων επισκεπτών. Φαίνεται λοιπόν τα θύματα να γνώριζαν το δράστη και να μη θεωρούσαν ότι συνιστούσε κάποιου είδους απειλή.

Ο κουρδικός λαός απαιτεί όλη την αλήθεια. Καντηλάκια και λουλούδια μπροστά από τον τόπο του εγκλήματος στο Παρίσι

Σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει Κουρδική διασπορά έγιναν συλλαλητήρια στο διάστημα που ακολούθησε  το τριπλό φονικό, ενώ στο Παρίσι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τον Κουρδικό Πολιτιστικό σύλλογο για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους. Στις 12/01/13 έγινε μεγάλο συλλαλητήριο στο Παρίσι για την καταδίκη αυτού του εγκλήματος με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων που ήρθαν γι αυτό το σκοπό από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά το πέρας της ιατροδικαστικής εξέτασης, οι σωροί μεταφέρθηκαν στη συνοικία Βιλιέ-λε-Μπελ στις  15/01/13 όπου έλαβε μέρος μια τελετή αποχαιρετισμού όπου παρέστησαν συγγενείς , εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων από όλη την Ευρώπη.

το τελευταίο αντίο από τις Κούρδισσες και τους Κούρδους του Παρισιού

Από τη Γαλλία οι νεκρικοί σωροί των τριών γυναικών μεταφέρθηκαν στο Αμέντ (Ντιγιάρμπακιρ), μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του τουρκικού Κουρδιστάν, στις 16/01/13. Στο αεροδρόμιο τις υποδέχτηκαν τουλάχιστον 20.000 άτομα με συνθήματα και τραγούδια σε μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η νεκρώσιμη τελετή  έγινε στις 17/01/13, την ημέρα των γενεθλίων της Φιντάν. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους. Οι δρόμοι της πόλης φαίνονταν άδειοι αλλά η πλατεία Μπατικέντ ήταν πιο γεμάτη από ποτέ. Λέγεται ότι παρέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κοντά 1 εκατομμύριο. Οι ομιλητές δήλωσαν την επιθυμία τους για ειρηνική λύση παρά τον πόνο του χαμού και αναρωτήθηκαν πώς μπορεί το Τουρκικό κράτος να λέει ότι προετοιμάζει ειρήνη όταν βομβαρδίζει εκ νέου τις βάσεις των ανταρτών στα όρη Καντίλ.

πλατεία Μπατικέντ, Αμέντ, 17/01/13

Από το Ντιγιάρμπακιρ μεταφέρθηκαν η κάθε μία στη γενέτειρά της: η Φιντάν στο Ελμπιστάν (Μαράς), η Λεϊλά στη Μερσίνα και η Σακινέ στο Ντέρσιμ. Οι ταφές έλαβαν μέρος στις 18/01/13 με χιλιάδες κόσμου και εκεί. Συνθήματα που ακούστηκαν «Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι», «Ζήτω ο πρόεδρος Άπο» [παρατσούκλι του Οτζαλάν], «είμαστε όλες Σακινέ», «είμαστε όλες Φιντάν», «είμαστε όλες Λεϊλά».

Σύμφωνα με το Μουσταφά Καράσου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του K.C.K.,  διαρκής επιθυμία της Σακινέ ήταν να γίνει αντάρτισσα στο Ντέρσιμ αλλά το κόμμα δε της το επέτρεψε ποτέ, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της. Τελικά επέστρεψε νεκρή στη γενέτειρά της. Η σωρός μεταφέρθηκε με κονβόι εκατοντάδων αυτοκινήτων από το Αμέντ στο Ντέρσιμ, που στην πορεία έφτασε τα χίλια αμάξια. Το κονβόι υποδέχτηκε χιλιάδες κόσμος στη γέφυρα Σεγιτλί, ενώ οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή του κόσμου στον αποχαιρετισμό της Σακινέ ανεβάζει τον αριθμό σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Στις 14/01 οι τρεις αγωνίστριες τιμήθηκαν και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατά την έναρξη των εργασιών του για το μήνα Ιανουάριο. Εντωμεταξύ, η τριπλή δολοφονία αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη (25/02-22/03).

Πίεση στο γαλλικό κράτος για την εξιχνίαση του εγκλήματος

Από το Γενάρη η οργάνωση CENÎ (Γραφείο Κουρδισσών Γυναικών για την Ειρήνη) με έδρα το Ντύσελντορφ ξεκίνησε καμπάνια επιστολών προς το Γάλλο πρωθυπουργό, τον υπουργό εσωτερικών και την υπουργό δικαιοσύνης. Θα αποστέλλουν συνεχώς επιστολές, φαξ, ημέιλ, και καρτ-ποστάλ ζητώντας δικαιοσύνη μέχρις ότου εξιχνιαστεί το έγκλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο η CENÎ καλεί όλες τις δημοκρατικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και άτομα, φεμινιστικές ομάδες και υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών, διεθνιστές, Κούρδισσες γυναίκες και όλο τον Κουρδικό λαό να συμμετάσχει στην καμπάνια αποστέλλοντας στους εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης επιστολές (κατά προτίμηση στη γαλλική γλώσσα) με το αίτημα για την πλήρη εξιχνίαση του τριπλού φονικού.

Αντιδράσεις γυναικείων κουρδικών οργανώσεων

Μετά το τριπλό φονικό η οργάνωση Κίνημα Κουρδισσών Γυναικών (KJB) δήλωσε «δε θα θρηνήσουμε το χαμό των τριών συντροφισσών μας, αντίθετα θα καλωσορίσουμε την εβδομάδα που έρχεται [13-20 Γενάρη] ως εβδομάδα σπουδαίας Εθνικής Αντίστασης και Αγώνα προς τιμή τους». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους απανταχού Κούρδους και Κούρδισσες να εντείνουν τον αγώνα τους εκείνη την εβδομάδα. Επίσης, κάθε Τετάρτη και μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, θα προβαίνουν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τον τόπο του εγκλήματος.

Η φετινή 8 Μάρτη (παγκόσμια ημέρα της γυναίκας) ήταν αφιερωμένη από τις απανταχού Κουρδικές κοινότητες στις τρεις δολοφονημένες αγωνίστριες.  Διαδήλωση έγινε το Σάββατο 9 Μάρτη στο Παρίσι με συμμετοχή εκτός από Γαλλία και από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελβετία (βλ. Βίντεο).

 

[youtube width=”640″ height=”480″]http://www.youtube.com/watch?v=1ipnBq4lwnk[/youtube]

 

[youtube width=”640″ height=”480″]http://www.youtube.com/watch?v=Cbp5dzlZva0[/youtube]

 

Στο Αμέντ (Ντιγιάρμπακιρ) οι αρχές απαγόρευσαν γιγαντοαφίσα της οργάνωσης DOKH (Κίνημα Δημοκρατικών Ελεύθερων Γυναικών), με την αιτιολογία ότι αποτελεί προπαγάνδα υπέρ του PKK και ως εκ τούτου παραβιάζει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η αφίσα (βλ. φωτο) λέει «Ο λόγος σας είναι ο δικός μας λόγος. Ο δρόμος σας είναι ο δικός μας δρόμος» και απεικονίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, την Κλάρα Τσέτκιν, τη Λεϊλά Κασίμ, τη Σακινέ Τζανσίζ, τη Φιντάν Ντογάν και τη Λεϊλά Σαϊλεμέζ.

περισσότερες φώτο από τις διαδηλώσεις στο μπλογκ: “A photo blog Journal about Kurdistan”

 

Περισσότερα

Φόρος τιμής σε τρεις Κούρδισσες αγωνίστριες