της Κατερίνας Κλείτσα
Την Παρασκευή 26/5 επικράτησε ένας μικρός πανικός στα social media, όταν έγινε γνωστό ότι η Eldorado Gold βρίσκεται ανάμεσα στους «Χρυσούς» Χορηγούς (τί ειρωνεία!) του Athens Pride.
ΛΟΑΤ+ άτομα, ακτιβίστριες/ες, αντέδρασαν άμεσα, καταγγέλλοντας την διοργάνωση που δέχεται να χρηματοδοτηθεί από την ίδια εταιρεία που καταστρέφει το δάσος στη Χαλκιδική και μαζί με τις κυβερνήσεις ευθύνεται για την άγρια καταστολή αγωνιστών/τριων που χρόνια τώρα παλεύουν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Τα ταχύτατα αντανακλαστικά του κόσμου και η μεγάλη αντίδραση ανάγκασαν το Athens Pride να αποσύρει τη χορηγία της Eldorado Gold, προχωρώντας στην παρακάτω επίσημη ανακοίνωση:
«Μετά από προσεκτικό έλεγχο και με αφορμή παρατηρήσεις μελών της κοινότητάς μας σε σχέση με τη χορηγία της ELDORADO GOLD στο φετινό Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας αποφασίστηκε από κοινού από την επιτροπή Διοργάνωσης και την πολιτική ομάδα του Athens Pride η απόσυρση της χορηγίας και η επιστροφή των χρημάτων».
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να σημειώσουμε πως η απόσυρση της χορηγίας, αποτελεί νίκη για τα ΛΟΑΤ+ άτομα που αντέδρασαν και ασκήσαν πίεση στην Athens Pride, αλλά την ίδια ώρα, η Athens Pride δε μπορεί να μας πείσει για τις καλές της προθέσεις.
Διαβάζοντας την ανακοίνωσή τους, στεκόμαστε στις τέσσερις πρώτες λέξεις, «Μετά από προσεκτικό έλεγχο…» και αναρωτιόμαστε: πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος για να ανακαλύψεις τί εστί Eldorado Gold, όταν το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι από τα πιο μαζικά και δυναμικά των τελευταίων χρονών;
Υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις. Πρώτον, η Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride έχει πλέον αποκοπεί τόσο πολύ από την κοινωνία, που πραγματικά δεν γνώριζε τί κρύβεται πίσω από το όνομα και το «ρευστό» της Eldorado Gold. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, είναι πραγματικά τρομακτικό το να βρίσκεται στα χέρια αυτών των ανθρώπων η διοργάνωση του Pride, ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα για τους αγώνες που δίνει η κοινωνία σήμερα, για την καταστολή που έχουν δεχτεί αγωνιστές/τριες, για μία από τις επικείμενες μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ελλάδα! Το δεύτερο σενάριο είναι να τα γνώριζαν όλα αυτά, αλλά να επέλεξαν να τα αγνοήσουν γιατί «είναι πολλά τα λεφτά».
Όποιο από τα δύο σενάρια και εάν ισχύει, η αλήθεια είναι ότι η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride είναι πολύ «λίγη» για τις ανάγκες των ΛΟΑΤ+ ατόμων.
Εξάλλου, η ανεπάρκεια της Athens Pride, δεν φάνηκε μόνο στην περίπτωση της Eldorado Gold. Το τελευταίο περιστατικό ήταν απλά η απόδειξη ότι όταν αποφασίζεις να βάλεις χορηγούς-επιχειρήσεις σε Φεστιβάλ και γενικά εκδηλώσεις που στόχο έχουν να προβάλλουν αιτήματα ή/και να αναδείξουν την καταπίεση που υφίστανται κοινωνικές ομάδες, δεν υπάρχει όριο για το ποιες είναι οι επιχειρήσεις, οργανισμοί κλπ με τις οποίες θα συνεργαστείς.
Η Eldorado Gold χτύπησε ευαίσθητες χορδές, αλλά η ουσία δεν αλλάζει με την απόσυρση της χορηγίας της, όπως εξάλλου έχουν καταγγείλει μία σειρά από οργανώσεις και ομάδες εδώ και χρόνια για το θέμα των χορηγιών στα Pride.
Αν ρίξουμε μία ματιά στους υπόλοιπους χορηγούς, θα δούμε ανάμεσά τους τη Vodafone, που τους τελευταίους μόνο μήνες έχει περάσει σε «εκκαθάριση» του εργατικού δυναμικού της με σκοπό να διώξει τους/ις παλιούς/ες εργαζόμενους/ες που έχουν καλύτερες συμβάσεις εργασίας και να προσλάβει νέους/ες με λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερους μισθούς. Η ίδια εταιρεία στο παρελθόν έχει απολύσει εργαζόμενους/ες για συνδικαλιστικούς λόγους, έχει απολύσει δηλαδή εργαζόμενους/ες που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους και την ίδια ώρα είναι «χρυσός» χορηγός στο Pride, που θεωρητικά θέλει να προβάλλει και να αγωνιστεί για δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων!
Φυσικά, όταν τα δικαιώματα δεν έχουν κόστος για την εταιρεία, η Vodafone δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει ζεστά λεφτάκια για να ανεβάσει το κοινωνικό της προφίλ. Η Athens Pride όμως, δεν έχει πρόβλημα;
Η Vodafone δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα των ιδιωτικών επιχειρήσεων-χορηγών, που σα βασικό στόχο έχουν το κέρδος, κέρδος που βγαίνει κυρίως από την εκμετάλλευση των εργαζόμενών τους και στη συνέχεια δίνουν ένα μέρος πίσω, εν είδει χορηγιών.
Αλλά πέρα από τις επιχειρήσεις, για μία ακόμα φορά ανάμεσα στους χορηγούς βρίσκεται και η Αμερικάνικη Πρεσβεία. Σε αντίστοιχη χορηγία του Αμερικάνικου Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, είχαν υπάρξει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από ΛΟΑΤ+ άτομα, ομάδες και οργανώσεις, που εξήγησαν το πόσο υποκριτικό και επικίνδυνο είναι η χώρα που είναι σχεδόν συνώνυμη με τους βομβαρδισμούς άμαχου πληθυσμού στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια κοκ, να ξεπλένει τα χέρια της στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, χτίζοντας και αυτή ένα κοινωνικό προφίλ υπέρ των καταπιεσμένων.
Την ίδια ώρα βέβαια που πολλά ΛΟΑΤ+ άτομα αντιδρούν στις χορηγίες, υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου που δε βλέπει ποια ακριβώς είναι η σύνδεση π.χ. της εξόρυξης χρυσού με την καταπίεση που υφίστανται τα ΛΟΑΤ+ άτομα. Συχνά είναι τόσο μεγάλη η καταπίεση των ΛΟΑΤ+ ατόμων, που οποιαδήποτε άλλη ανισότητα ή αδικία, φαντάζει μικρή ή δευτερεύουσα και αυτό είναι κατανοητό. Όμως, ανάμεσα στους/ις εργαζόμενους/ες της Vodafone που απολύθηκαν για παράδειγμα, υπάρχουν ΛΟΑΤ+ που έχασαν τη δουλειά τους γιατί δεν ήταν αρκετά «οικονομικοί/ες» για την εταιρεία. Ανάμεσα στους κατοίκους της Χαλκιδικής, υπάρχουν προφανώς και ΛΟΑΤ+ άτομα που θα δουν τη ζωή, την υγεία και το φυσικό περιβάλλον τους να καταστρέφονται από την εξόρυξη της Eldorado Gold.
Στην πραγματικότητα δηλαδή, οι τρόποι που αυτό το σύστημα μας αδικεί, μας εκμεταλλεύεται, επεμβαίνει στις ζωές μας, είναι τόσο πολλοί, που καθένας και καθεμία από εμάς έχει ταυτόχρονα πολλά «ανοιχτά μέτωπα». Και οι αγώνες που δίνουμε σε κάθε ένα από αυτά τα μέτωπα, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, αν μας βρουν όλους/ες ενωμένους/ες να τους δίνουμε μαζί.
Με άλλα λόγια, στα Pride δε θέλουμε την Eldorado Gold, θέλουμε τις Επιτροπές Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού. Δε θέλουμε την Vodafone, θέλουμε τους/ις εργαζόμενους/ες και τους/ιες ανέργους/άνεργες. Δε θέλουμε Πρεσβείες, θέλουμε τους/ις πρόσφυγες και τους/ις μετανάστ(ρι)ες που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω των πολιτικών και οικονομικών «παιχνιδιών» όσων κατέχουν τον πλούτο και την εξουσία.
Πρέπει το ΛΟΑΤ+ κίνημα να διαλέξει συμμάχους. Θέλει συμμαχία με τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα των εργαζομένων, που παλεύουν και αντιστέκονται, ή συμμαχία με τις επιχειρήσεις, τις πολυεθνικές και τις κυβερνήσεις των ισχυρών που ληστεύουν τους λαούς και διαλύουν ολόκληρες χώρες, ανάμεσα τους και τη δική μας; Πρέπει να διαλέξει, γιατί και με τους δύο, δε γίνεται.
Χρειαζόμαστε ένα Pride που θα μένει μακριά από τις πολιτικές τον χορηγιών και του PR και θα επενδύει στη σύνδεση με την υπόλοιπη κοινωνία και με τα κινήματα. Χρειαζόμαστε ένα Pride που θα είναι με τη μεριά των καταπιεσμένων και θα γυρνάει την πλάτη στους καταπιεστές.
το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο net.xekinima.org